BVD-vrij in 4 routes en vaccineer om vrij te blijven

Onderschat BVD niet
Onderschat BVD niet

Bovine Virus Diarree (BVD) is een veelvoorkomende en zeer besmettelijke ziekte die bij rundvee veel schade veroorzaakt. Doordat het BVD-virus het afweersysteem aantast, kunnen andere ziektekiemen zich meer etaleren. Dit maakt het symptomenbeeld van BVD weinig specifiek en daardoor wordt de BVD-problematiek vaak onderschat.

BVD komt helaas, ondanks intensieve bestrijdingsprogramma’s, nog veel voor op Nederlandse rundveebedrijven.

Schade

In een veestapel kunnen de volgende problemen direct of indirect door BVD worden veroorzaakt: verminderde weerstand (uiergezondheidsproblemen, klauwproblemen, slecht aanslaan van behandelingen, slecht aanslaan van vaccinatie), verwerpers, vruchtbaarheidsproblemen, productiedaling, luchtwegproblemen, diarree, sterfte. Het BVD-virus kan langdurig op een bedrijf circuleren en voortdurend schade aanrichten.

Dragers spelen een sleutelrol in de verspreiding

De belangrijkste infectiebronnen op een bedrijf zijn de 'dragers'. Dragers worden geboren uit koeien die tijdens de eerste 120 dagen van de dracht met het virus zijn besmet. Hierdoor wordt het virus door het immuunsysteem van een drager als 'lichaamseigen' beschouwd. Dragers zien er vaak gezond uit, maar blijken meestal in de loop van hun leven gevoelig te zijn voor allerhande ziekten.
Dragers houden de BVD-infectie op een bedrijf in stand doordat zij grote hoeveelheden virus uitscheiden en daardoor voortdurend nieuwe dieren besmetten en zo de weerstand van de hele kudde verlagen. Verwijder dragers daarom altijd uit de kudde. Een effectief vaccinatieprogramma is essentieel om nieuwe dragers te voorkomen. Daarnaast beschermt vaccinatie tegen het circulerende BVD-virus en wordt de schade geminimaliseerd.

Neem geen risico!

De BVD-vrij bedrijfsaanpak in 4 routes

Er zijn 4 routes om een rundveebedrijf naar een BVD-vrij-status te loodsen.

Welke kiest u?