‘Iedere ondernemer zou ervaring moeten opdoen buiten het eigen bedrijf’

Theo Ammerlaan met koeien in de wei

Voordat  Theo Ammerlaan uit Dussen in het familiebedrijf aan de slag ging, werkte hij jaren als assistent-accountant. En dat raadt hij iedere ondernemer aan. Ammerlaan runt samen met zijn ouders en een medewerker een melkveehouderij in Dussen. Eerder werkte hij als assistent-accountant bij ABAB. ‘Ik kan het iedere ondernemer aanraden om een periode buiten het eigen bedrijf te werken.’

Melkveehouderij Ammerlaan houdt zo’n 120 melkkoeien op vijftig hectare grond. Een groot deel van het landwerk wordt in eigen beheer uitgevoerd. Daarvoor is een aanzienlijk machinepark aanwezig. 

Theo Ammerlaan studeerde aan de HAS in ’s-Hertogenbosch en rolde via een stage in een fulltime baan bij ABAB. Toen hij afstudeerde, was er thuis op de boerderij namelijk nog niet direct ruimte voor hem om aan de slag te gaan.

Kennis toepassen in eigen bedrijf

Toen Ammerlaan in dienst trad bij ABAB, hield hij zich voornamelijk bezig met de boekhouding van veehouders. Hier heeft hij veel van geleerd, wat hij nu ook kan toepassen in zijn eigen bedrijf. ‘ABAB heeft gedurende de bijna achttien jaar dat ik daar heb gewerkt, voortdurend geïnvesteerd in opleiding en kennisoverdracht’, geeft hij aan.

‘Door mijn werkervaring kan ik ook bij ingewikkelde processen zoals bedrijfsoverdracht en bedrijfssplitsing inschatten waarmee ik te maken krijg. Het komt bovendien goed van pas dat ik juridische stukken al enigszins zelf kan beoordelen.’ Omdat Ammerlaan zelf de boekhouding doet, kan hij ook een inschatting maken van hoe het bedrijf ervoor staat qua winst en fiscaliteit en zelf zijn prognose bijhouden.

Netwerk opgebouwd

Inmiddels werkt de ondernemer fulltime in het familiebedrijf en maakt hij als klant gebruik van de diensten van ABAB. ‘Het is belangrijk om de juiste specialisten in te schakelen. In mijn geval ken ik de meesten nog uit mijn ABAB-tijd. Waar ik nu nog steeds profijt van heb, is het netwerk dat ik in die periode heb opgebouwd’, zegt Ammerlaan. ‘Om een concreet voorbeeld te geven: ik kende via mijn werk bij ABAB een agrarisch ondernemer die enthousiast in de weer was met het gewas veldbonen en daar goede resultaten mee behaalde. Ik heb hem gebeld voor tips toen ik zelf ook veldbonen ging telen.’

Voorkom bedrijfsblindheid

Ammerlaan zou het iedere agrarisch ondernemer aanbevelen een periode voor een ander bedrijf te gaan werken, al is het maar bij een ander bedrijf van dezelfde aard. ‘Als je alleen kent wat je van huis uit gewend bent, kan dat wel eens zorgen voor bedrijfsblindheid. Buiten de deur werken geeft je weer een frisse blik op het eigen bedrijf, want er zijn veel verschillende manieren van werken. Met de ervaringen die je elders opdoet, kun je betere beslissingen nemen.”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten hoe wij u kunnen helpen? Neem contact op met Marc Strikkeling, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83905100 of stuur Marc een e-mail.