Vergroot het rendement van de graskuil met inkuilmiddelen

Vergroot-het-rendement-van-uw-graskuil

Het inkuilen van gras draait om het behoud van kwaliteit en het beperken van verliezen. Wilt u alles uit uw graskuil halen, dan moet u inkuilmiddelen zien als meer dan alleen een laatste redmiddel bij een minder goed geslaagd inkuilproces. 

In dit artikel leest u hoe inkuilmiddelen niet alleen probleemoplossers zijn, maar ook bij standaardgebruik de kwaliteit en de kwantiteit van uw ruwvoer kunnen verbeteren.

Inkuilen is als wijn maken

‘Het fermentatieproces bij inkuilen is vergelijkbaar met dat bij het maken van wijn’, vertelt Oscar Koppelman van Pioneer. ‘Net zoals goede wijnen een zorgvuldig proces vereisen, vraagt een goede ruwvoerwinning om de juiste timing bij het maaien, schudden en inkuilen om suikerverliezen te minimaliseren.’

Na het inkuilen zetten bacteriën suikers om in melkzuur, wat de pH verlaagt en de conservering bevordert. ‘De toevoeging van inkuilmiddelen helpt dit natuurlijke proces te verbeteren door suikers efficiënter om te zetten in melkzuur.’

Boost in smakelijkheid

‘Zo is inkuilmiddel Pioneer 1188 in staat om één molecuul suiker om te zetten in twee moleculen melkzuur, iets wat de van nature aanwezige bacteriën niet lukt’, legt Oscar uit. ‘Hierdoor worden drogestofverliezen geminimaliseerd.’

Een ander belangrijk voordeel van inkuilmiddelen is dat ze de afbraak van het kostbare eiwit tegengaan. ‘Dat komt de smakelijkheid, en dus ook de voederopname, op twee manieren ten goede: ten eerste voorkom je dat eiwitten worden afgebroken en omgezet in ammoniak. En ten tweede voorkom je de vorming van boterzuur. Daarnaast blijft de energie in de kuil beter behouden.’

Broeiremmers en combinatiemiddelen

Ook broei, veroorzaakt door zuurstof in de kuil, vormt een bedreiging voor de kwaliteit van uw ruwvoer. Broeiremmers zoals Pioneer 11A44 onderdrukken broei en voorkomen de vorming van schimmels. Combinatiemiddelen kunnen zowel het inkuilproces verbeteren als broei tegengaan, maar bij specifieke behoeften is het aan te raden om voor een enkelvoudig middel te kiezen. 

Welke inkuilmiddelen het best bij uw bedrijf passen, is afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden:

  • Voor een goede conservering van wat natter gras is Pioneer 1188 zeer geschikt, om extra sterke en actieve melkzuurbacteriën toe te voegen tijdens het inkuilen. 
  • In wat droger en dus broeigevoeliger gras wordt Pioneer 11G22 Rapid React (RR) aanbevolen, voor een snelle conservering én broeiremming.
  • Voor zware sneden met stengeliger gras is Pioneer 11GFT (Fiber Technology) een goede keuze vanwege de verbeterde celwandverteerbaarheid.
     

Inkuilmiddel als standaard maatregel

Zie het  gebruik van inkuilmiddelen niet alleen als een probleemoplosser bij moeilijke omstandigheden, maar vooral als een standaard maatregel om de opbrengst, de kwaliteit én de smakelijkheid van uw graskuil te verbeteren. Door gebruik te maken van de juiste inkuilmiddelen, afgestemd op specifieke behoeften, kunt u de stabiliteit, verteerbaarheid en smakelijkheid van het ruwvoer verbeteren. Daarmee zorgt u voor een hogere opbrengst en een betere voederwaarde voor uw vee.

Meer informatie over het nut en gebruik van inkuilmiddelen? 
Download de brochure Pioneer-inkuilmiddelen.