‘Als je gewend bent om te werken met de RePro-module, wil je niet meer zonder’

Luc en Isabelle Baes bij DeLaval VMS V310 melkrobot

Luc en Isabelle Baes runnen al 26 jaar een gemengd bedrijf met melkvee en varkens in Alveringem en zijn intussen de vierde generatie op het bedrijf. Iets minder dan een jaar geleden wisselden ze hun VMS Classic-melkrobot in voor een nieuwe DeLaval VMS V310-melkrobot. ‘Een logische stap, gezien de voordelen die de RePro-module biedt om het vruchtbaarheidsmanagement naar een hoger niveau te tillen’, vindt Luc.

Een stap vooruit

Toen Luc en Isabelle het bedrijf overnamen van Lucs ouders 26 jaar geleden, werden de 20 koeien nog gemolken in een bindstal. Ruim twaalf jaar geleden werd een nieuwe stal gebouwd om verder door te kunnen groeien naar 40 koeien en werd de stap naar automatisch melken gezet met de VMS Classic-melkrobot. De familie Baes zag vorig jaar via Melktechniek West-Vlaanderen de mogelijkheden met de VMS V310-melkrobot en zag daarmee ook een kans om doelbewust een stap vooruit te zetten.

Kortere tussenkalftijd met RePro

‘We zagen onmiddellijk de enorme potentie van de RePro-module in de VMS V310’, beaamt Luc. Het vruchtbaarheidsmanagement van de veestapel verbeteren is een van de speerpunten van de familie Baes en met de RePro-module is daar veel gerichter op te sturen. ‘Door een kortere tussenkalftijd willen we onze melkproductie per koe verhogen en zo meer liters in de tank melken’, vult Isabelle aan.

Luc legt uit hoe de RePro-module progesteron meet in de melk en deze data inzichtelijk maakt in Delpro en DeLaval Plus. ‘Vorig jaar zaten we door een technisch defect een weekje zonder RePro, wat voor ons direct als een enorm gemis voelde. Als je eenmaal gewend bent om te werken met RePro en beslissingen te nemen op basis van die data, wil je niet meer zonder’, geeft Luc aan.

Concrete aanbevelingen van DeLaval Plus 

Alle data die op het bedrijf verzameld worden, zoals de vruchtbaarheidsgegevens uit de RePro-module en data van de melkingen met de melkrobot, worden verzameld en weergegeven in DeLavals nieuwste farmmanagement-platform DeLaval Plus. DeLaval Plus maakt analyses van de bedrijfsprestaties en geeft concrete aanbevelingen hoe het resultaat kan worden verbeterd. ‘Het mooie aan DeLaval Plus is dat we kunnen zien waar ons bedrijf staat op het gebied van bijvoorbeeld vruchtbaarheid ten opzichte van andere bedrijven in de Benelux en zelfs de hele wereld’, zegt Luc. 

‘Enorm gesteund door de service’

‘Bij de opstart van de VMS V310 en de RePro-module hebben we veel ondersteuning gekregen van onze dealer en van de DeLaval-adviseur’,vertelt Luc. ‘We voelen ons enorm gesteund door de service die het team van Melktechniek West-Vlaanderen biedt, 24 uur per dag, en ook onze adviseur Charline is altijd bereikbaar voor vragen of ondersteuning’, concludeert Isabelle.