Blijf mastitis een stap voor

Mastitisinfecties in de veestapel vermijden betaalt zich vele malen terug in bespaarde kosten, werkbelasting en comfort voor koeien plus melker
Mastitisinfecties in de veestapel vermijden betaalt zich vele malen terug in bespaarde kosten, werkbelasting en comfort voor koeien plus melker

Mastitis onder controle houden is een continu proces om uiergezondheid te bewaken. De gemiddelde totale kosten van mastitis kunnen al snel stijgen tot € 240 per aanwezige koe per jaar en als een dier eenmaal mastitis heeft gehad, is de kans op infectie in de volgende lactatie ook groter.

Als bacteriën de uier binnendringen en infecteren, komt het immuunsysteem in actie. De witte bloedcellen zullen de binnengedrongen bacteriën gaan bestrijden. Tijdens deze actie zullen de melkvormende cellen beschadigen, met melkproductiedaling als gevolg.

Dit proces heeft ook een negatieve invloed op caseïne, melkvet en lactose in de melk. Daarnaast heeft melk met een hoog celgetal ook een negatieve invloed op de houdbaarheid van de melk. Dus naast kosten voor de behandeling en productieverlies is de melk ook van mindere kwaliteit. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

Passende preventieve aanpak

Het is dus belangrijk de factoren die invloed hebben op mastitis te weten en een preventieve aanpak te ontwikkelen die past bij uw bedrijf, veestapel en managementstijl. DeLaval biedt een breed assortiment van melkinstallaties tot speendesinfectie en de daarbij behorende kennis.

Uit onderzoek blijkt dat speendesinfectie een van de meest kosteneffectieve maatregelen is om mastitis te voorkomen. Dit varieert tussen de 50 tot 85% mastitisreductie ten opzichte van niet dippen of sprayen. Door de desinfectie van de speen worden aanwezige mastitisverwekkers gedood. De conditionerende werking houdt de huid gezond, dat is immers de beste natuurlijke afweer tegen mastitis.

Waarom DeLaval?

DeLaval heeft een eigen Research en Development-afdeling voor het ontwikkelen van speendips. De producten worden geproduceerd in onze eigen hooggekwalificeerde fabrieken. Dankzij unieke technologieën kan DeLaval een breed en zeer effectief gamma bieden om uw doelen snel en voordelig te bereiken:

  • I-tech-technologie zorgt voor betere en langdurige desinfectie door middel van een uniek, stabiel en hoog gehalte aan vrij jodium.
  • ACT-technologie resulteert in een betere speenconditie dankzij een huidneutrale formulering en beter doordringen in de speenhuid.
  • Barrier-technologie creëert een flexibele en wasachtige film voor langdurige bescherming terwijl de huid blijft ademen.
  • Daarnaast zijn er producten met bijvoorbeeld een meer speenverzorgende werking voor als de spenen droog of gebarsten zijn.
Productie van DeLaval milk quality and health
Productie van DeLaval milk quality and health

Omgevings- of koegebonden?

Een erg belangrijke factor bij de keuze van een speendesinfectiemiddel is weten welke kiemen op uw bedrijf aanwezig zijn. Zijn dit met name omgevings- of koegebonden mastitisverwekkers? In geval van het laatste, koegebonden mastitisverwekkers zoals S. aureus, is een snelwerkende contactdip aangewezen, zoals DeLavals  Tri-Fender of Proactive. Daarnaast is het belangrijk om kruisbesmetting van koe tot koe in de melkstal te voorkomen. Werk schoon en consistent en hanteer een goede melkvolgorde (dieren met een hoog celgetal als laatste).

Wanneer omgevingsgebonden kiemen, zoals E. coli, aan de basis liggen van mastitisinfecties op uw bedrijf, is een barrièredip zoals IodoFence of Blockade de beste keuze. Spenen worden als het ware afgeschermd van de omgeving tot aan de volgende melkbeurt, waardoor ze beschermd worden tegen nieuwe infecties. Een goede voorbehandeling en een schone, droge omgeving zijn daarnaast belangrijk voor het controleren van omgevingsgebonden mastitis.

Zoals u ziet, spelen er veel factoren een rol bij de keuze van het juiste middel, maar is er altijd een passende oplossing voor uw bedrijfssituatie!

Altijd een passende oplossing voor uw bedrijf
Altijd een passende oplossing voor uw bedrijf