Een droge bedding, de redding!

De uiergezondheid van een koe wordt beïnvloed door meerdere factoren op uw bedrijf. Welke melkroutine hanteert u? Is uw melkinstallatie goed afgesteld? Gebruikt u preventieve maatregelen zoals speendesinfectie? Maar ook, hoe ligt de stal erbij?  

Een koe spendeert ruim 12 uur per dag aan rusten en herkauwen. Het spreekt voor zich dat ligbedden dan ook droog, schoon en comfortabel moeten zijn, om zo te zorgen voor een comfortabele rustplaats en om te voorkomen dat de uier en spenen vuil worden. Mest en een vuile, natte bedding zijn namelijk de ideale omgeving voor bacteriën om te groeien.

Onder ideale omstandigheden, zoals de aanwezigheid van vocht, voedingsstoffen en de juiste temperatuur, kunnen bacteriën zich elke 20 minuten verdubbelen in aantal. Na 8 uur gaat u dus zo van 1 bacterie naar meer dan 8 miljoen bacteriën!

Vooral de factor vocht kunt u als melkveehouder beïnvloeden, door te zorgen voor een zo droog mogelijk ligbed. Hierdoor kunt u de microbiële groei zoveel mogelijk beperken en nieuwe mastitisinfecties voorkomen. Het is van cruciaal belang om deze eerste infecties zoveel mogelijk te voorkomen door proactief en preventief te werken, want als een koe eenmaal mastitis gehad heeft, is ze veel vatbaarder voor een tweede (en derde, vierde ...) infectie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen voor een schone rustomgeving voor de koe. Het gebruiken van schoon zand in een ligbed zal bijvoorbeeld minder risico op groei van ongewenste bacteriën, zoals klebsiella, met zich meebrengen dan het gebruik van zaagsel (Godden et al., 2007). Het toevoegen van desinfecterende additieven werkt, maar alleen op erg korte termijn (Hogan et al., 2007). 

Voor zo goed als elk beddingtype geldt wel: het verminderen van vocht zal de groei van bacteriën verminderen en ook de rusttijd verhogen (Fregonesi et al., 2007).

Hiervoor heeft DeLaval het natuurlijke boxstrooimiddel DryMaxx™ in het assortiment, een product dat maar liefst 150% van zijn eigen gewicht aan vocht kan absorberen, waardoor het ook ongewenste ammoniageuren neutraliseert en vliegenoverlast reduceert.

DryMaxx™ kan worden toegepast op plekken waar de koeien, maar ook vaarzen of jongvee eten, drinken, lopen of liggen, voor minder vocht en een beter comfort. Door zijn natuurlijke eigenschappen en neutrale pH is het erg vriendelijk voor de (speen)huid. De granulaatvorm maakt het daarnaast erg gemakkelijk in gebruik en stofvrij!