Een koeienklauw is niet voor beton gemaakt

De klauwdruk van een koe is 9 keer zo hoog als de voetdruk van een mens.

De klauwdruk van een koe is 9 keer zo hoog als de voetdruk van een mens. Dit komt door het hoge gewicht en het kleine oppervlak waarover dit verdeeld wordt. Daarom is een koe extra gevoelig voor een harde en oneffen ondergrond.

Welke koesignalen zijn er?

Het is als veehouder eenvoudig te zien welke koeien gripproblemen ervaren in de stal. Denk hierbij aan uitglijden bij het opdrijven en schrikreacties. Daarnaast zullen koeien ook veel meer de stroeve delen van de looppaden opzoeken. Ze lopen voorzichtig met wijde plaatsing van de poten en de kop omlaag, zetten kleine passen en nemen voorzichtig de bocht. De ranglage dieren en vaarsjes zoeken veilige plaatsen op, zoals doodlopende voergangen.

Tot slot zullen de koeien met gripproblemen ook slechter tochtigheid tonen. Kijk eens goed rond in de stal en vang deze signalen op.

Welke risicoplekken zijn er in de stal?

In de stal zijn er verschillende zogenaamde risicoplekken. Deze zijn vooral terug te vinden in de melkstal, in wachtruimtes en in bochten waar koeien scherp moeten draaien. Koeien moeten binnen zo natuurlijk mogelijk kunnen lopen. Bij de juiste hoeveelheid ruimte en het juiste vloersysteem zullen ze lange, stevige passen zetten met opgeheven kop. 

Op betonvloeren kan dit lastig zijn, omdat die doorgaans nat, glibberig, vuil, hard en ruw zijn. Dit zorgt voor onnodige belasting van de klauwen en dat draagt in hoge mate bij aan het ontstaan van kreupelheid. Kreupele koeien kunnen nog wel productief zijn, maar de vraag is voor hoe lang. Kreupelheid kan de voortplanting negatief beïnvloeden en is een van de hoofdredenen van de uitstoot van dieren. Slipvastevloeren zijn dan ook een must.  

Rubbervloeren zijn robuust, slipvast en comfortabel om op te lopen. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te houden. Deze factoren verhogen de hygiëne in de stal, wat bijdraagt aan gezonde klauwen en tevens de belasting van de gewrichten vermindert.

DeLaval roosterrubber  

DeLaval-roosterrubber

DeLaval-roosterrubber zorgt ervoor dat de koeien zacht en zelfverzekerd staan met een goede grip. Het antislipoppervlak stimuleert de koeien om zelfverzekerd te lopen, bevordert een goede klauwontwikkeling en geeft minder problemen met kreupelheid.

Het is flexibel en gemakkelijk te installeren: de rubbermatten met wigvorm in 2 meter lengte per stuk beslaan 2 roosters en een spleet. De geribbelde basis verhoogt comfort en zachtheid.

  • Comfort en grip door hoge indrukbaarheid
  • Gemakkelijk te installeren zonder bevestigingsmateriaal
  • Sluit minder dan 6% van de roosteropening af
  • Meeste aantal bevestigingspunten per m2
  • Geschikt voor mestschuif of mestrobot
DeLaval looprubber

DeLaval-looprubber

Het DeLaval-looprubber is geschikt voor alle loopgangen, of het nu gaat om de melkstal, de wachtruimte of de mestgangen. Door het puzzelsysteem is de mat eenvoudig te leggen en te combineren. Ook is de mat uitermate geschikt voor de renovatie van oud, versleten beton. Het looprubber van DeLaval is uitermate vormvast en geeft uitstekende grip. Hierdoor voelen de koeien zich veilig en bevordert u het koeverkeer.

  • Zorgt voor rustige koeien in de melkstal, minder aftrappen
  • Bevordert het koeverkeer
  • Laat koeien natuurlijk gedrag en tocht vertonen
  • Geeft zekerheid aan ranglage of zieke dieren

Koecomfort draagt bij aan een langere, productieve levensduur en levert de veehouder geld op.