Een schone stal waar u geen ‘klauw’ voor hoeft uit te steken

Voor het schoonhouden van de stalvloer is de mestrobot altijd de beste keuze
Voor het schoonhouden van de stalvloer is de mestrobot altijd de beste keuze

De veehouder is meer dan ooit de manager van zijn eigen succes. Voor veel uitdagingen lijkt er wel een oplossing of een geweldig product ontwikkeld. Maar één ding zal nooit veranderen: voorkomen blijft beter dan genezen. Een van deze uitdagingen zijn klauwproblemen, waarbij voorkomen hoog op de prioriteitenlijst van elke melkveehouder staat. 

Klauwverzorging is een specialiteit. Sommige veehouders besteden dit uit, waar anderen hier zelf bedreven in zijn. Als een koe kreupel is, zal ze niet, veel minder of zelfs helemaal niet meer naar het voerhek gaan. Als het dier niet drachtig is, zal ze door de kreupelheid ook veel minder tochtverschijnselen vertonen, waardoor tussenkalftijden toenemen.

De kwaliteit van de klauw, de klauwbelasting en het voorkomen van de aantasting vanuit de omgeving zijn cruciaal. Ook voeding, huisvesting, erfelijkheid en weidegang hebben effect op het voorkomen van klauwaandoeningen. Een goede klauwgezondheid heeft een onmiskenbare invloed op de rendabiliteit van het melkveebedrijf, maar ook op het werkgenot.

Schone stalvloer als basis

Een schone en drogere stalvloer voorkomt klauwproblemen en ondersteunt de klauwverzorging. Infecties en bacteriën hebben baat bij vocht en vervuiling op de roosters. Het schoonhouden van de leefomgeving is dan ook cruciaal en de belangrijkste factor in het voorkomen van klauwproblemen. De koe zou immers in de natuur ook niet de hele dag in haar eigen mest gaan staan.

Waarom een mestrobot?

Voor het schoonhouden van de stalvloer is de mestrobot altijd de beste keuze, omdat de mestrobot ook de tussenpaden en de wachtruimten voor zijn rekening neemt. Een mestschuif heeft hier zijn beperkingen en levert obstakels in de vorm van kettingen, touwen en/of hoekkasten. Ook de schuif zelf blijkt letterlijk een struikelpunt.

De DeLaval-mestrobot doet zijn werk getrouw in stilte en volledigheid. Boxranden en roostervloeren worden letterlijk schoongeschraapt. Door de mestrobot in tegengestelde routes te laten rijden worden hoeken zoveel mogelijk meegenomen.

Voor een schone en frisse stal is minimaal elke twee uur schuiven het advies. Open stallen laten mest sneller indrogen. Ook een ruimer opgezette stal zal minder mest per vierkante meter laten zien. Dit komt een goede klauwgezondheid alleen maar ten goede, maar vraagt ook om regelmatig schuiven. Schone vloeren betekent schone klauwen, in schone boxen. Tijd en geld dat u aan een kreupele koe besteedt, kan niet elders worden ingezet.

De juiste keus

De DeLaval-mestrobot RS450 is eenvoudig te plaatsen, eventueel zelfs buiten de stal. Via een doorgang naar binnen zal de robot zijn werkzaamheden aanvangen volgens door de veehouder gestelde routes. Deze routes kunnen variëren in lengte, richting en gereden worden met verschillende intervallen. Tijdens het melken kan bijvoorbeeld meer achter het voerpad worden geschoven. U bepaalt en de robot voert uit. Na elke gereden route zal de robot zelf weer naar het laadstation gaan voor nieuwe energie en eventueel water. Voor bijna elk type stal is er wel een schuifbreedte te selecteren.

Door het gewicht van de RS450-mestrobot kunnen grotere hoeveelheden of dikkere mest worden geschoven en door de sleuven van de roostervloer worden gedrukt, zonder dat de robot over de mest heen rijdt. De RS450 beschikt over een 100 liter watertank met sproeiers voor en achter om mest vloeibaar te houden en ondersteunt het voorkomen van gladde roostervloeren.

Met de RS450 beschikt de professionele veehouder over de beste voorwaarden om te komen tot een schone stal, schone boxen, schonere uiers en gezonde klauwen. Gebruiksvriendelijke software geeft de veehouder direct inzicht in prestaties en routes op zijn melkveebedrijf. Rijtijden kunnen worden aangepast en support op afstand door uw dealer is standaard.

Echt werkpaard

De RS450 is een echt ‘werkpaard’ en niet bang om zijn schuif vies te maken. De RS450 schuift maximaal 10.000 vierkante meter per dag en rijdt 5.000 uur per jaar tussen de koeien. Jaarlijks onderhoud is dan ook een must. Ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan …’ Precies! 

Welkom in de wereld van de schone stal; onze wereld, uw succes!