Eén VMS-melkrobot naar twee miljoen kilo melk in twee jaar!

Stijn van de Pol (Leenaerts Agro Techniek) feliciteert Jef en Nathalie Geerts met het behaalde resultaat
Stijn van de Pol (Leenaerts Agro Techniek) feliciteert Jef en Nathalie Geerts met het behaalde resultaat

Een bijzondere prestatie bij een veehouder van DeLaval-dealer Leenaerts Agro Techniek in het Vlaamse Hoogstraten: in twee jaar tijd molken Jef en Nathalie Geerts uit Pulderbos 2 miljoen kilogram melk met hun DeLaval VMS V300-melkrobot met gemiddeld 74 koeien aan de melk! Hun geheim? Koeien met een goede speenplaatsing en een hoge melksnelheid.

Dit topresultaat was mede mogelijk door de hoge capaciteit van de DeLaval VMS V300-melkrobot en de OptiDuo, die altijd zorgt voor vers voer.

Grafiek- Som melkproductie in kg per maand in 2022 en 2023
Figuur 1: Som van de melkproductie in kilogrammen per maand in 2022 en 2023

Toverwoord capaciteit

Capaciteit is het toverwoord bij Geerts en de kengetallen van dit familiebedrijf overstijgen vaak de landelijke gemiddelden. 

De zevendaagse gemiddelde dagproductie van de melkrobot ligt hier op 3000 kg, met een gemiddelde productie van 41 kg per koe. Met een vetgehalte van 4,3% en een eiwit van 3,6% blijven ook de gehalten op peil, mede door een goede voeropname. ‘De OptiDuo doet hiervoor wonderen’, volgens Jef Geerts. ‘We kunnen de voeraanschuifrobot echt niet meer missen op ons bedrijf, voor geen dag.’

Door omstandigheden te creëren met een hoge melkgift per koe, een hoge melkgift per melkbeurt, een goede speenplaatsing door fokkerij in combinatie met een goede voorbehandeling van de spenen behalen Jef en Nathalie een zeer hoge gemiddelde melkstroom van 1400 gram per minuut per kwartier. ‘De snelle aansluittijd en melktijd maken het mogelijk om zo’n hoge productie op één melkrobot te realiseren’, concludeert Jef Geerts.

Focus op speenplaatsing en melksnelheid

Geerts legde altijd al de focus op speenplaatsing en melksnelheid, ook vóór ze in januari 2020 overgingen naar de VMS V300. Door hierop te focussen en door de uitstekende aansluittechniek van de V300 hoefden er bij de opstart ook geen koeien weg doordat deze niet door de melkrobot gemolken zouden kunnen worden. ‘We hebben de robot niet geplaatst omdat we niet graag koeien melken, maar omdat de koeien meer gemolken willen worden’, vult Jef aan. 

Met gemiddeld 2,4 melkingen per koe per dag hebben ze momenteel ook nog zeker niet het maximale potentieel bereikt. ‘Onze wens is om in de komende vijf jaar een tweede DeLaval-melkrobot bij te plaatsen, om zo nog meer uit onze veestapel te kunnen halen. Hopelijk laat de stikstofwetgeving ons deze uitbreiding toe, dat is momenteel nog onzeker.’

Celgetal stabiel houden

Jef en Nathalie hebben vrij koeverkeer in hun stal met diepstrooiselboxen. Ze houden het celgetal mooi stabiel op ca 150.000 cellen, onder andere door het sprayen van de spenen met Tri-Fender en het desinfecteren van de voorbehandel- en melkbekers met PeraDis (waterstofperoxide). 

Daarnaast voegen ze ook een zeep toe in de voorbehandelbeker, voor een nog betere voorbehandeling en nog schonere spenen.