Gezonde koeien dankzij kunstmatige intelligentie

DeLaval Plus - Koeien in de weide

Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), is een begrip dat steeds meer gaat voorkomen in ons dagelijks leven. ‘Eigenlijk komen we er dagelijks al mee in aanraking, zonder dat we dit eigenlijk beseffen’, aldus Erik van der Meer van DeLaval Benelux. Hij vertelt ons meer over deze ontwikkeling en hoe dankzij AI de DeLaval-melkrobot zieke koeien kan opsporen.

Machine Learning 

DeLaval DeepBlue is het AI-systeem van DeLaval. Erik van der Meer is market solution manager farm management support systems bij DeLaval Benelux en hij legt uit wat DeepBlue doet: ‘DeepBlue zoekt en vindt dankzij artificial intelligence trends en patronen. De trends en patronen komen van gegevens van aangesloten DeLaval-melkveebedrijven van over de hele wereld.’

Met de uitkomst van deze gegevens krijgt de melkveehouder concreet inzicht in bijvoorbeeld de gezondheid en de vruchtbaarheidsstatus van de koeien. ‘En dankzij machine learning wordt DeLaval DeepBlue steeds beter, omdat het zichzelf automatisch blijft ontwikkelen’, aldus Erik.

Alles komt samen in DeLaval Plus 

DeLaval Plus is het nieuwe klantportaal voor bestaande en nieuwe DeLaval-klanten. ‘Alle trends en patronen die DeLaval DeepBlue vindt, worden weergegeven in DeLaval Plus’, vervolgt Erik. ‘Op dit moment kennen we twee hoofdapplicaties in DeLaval Plus: Analyses en Voorspellingen.’

DeLaval Plus Analyses 

Bij DeLaval Plus Analyses worden de huidige prestaties van de melkveehouder geanalyseerd en geeft DeLaval aanbevelingen voor verbeteringen op basis van historische gegevens en kennis. 

Op dit moment biedt DeLaval twee verschillende applicaties aan, die ondersteunen op het gebied van vruchtbaarheidsmanagement. Door de nauwkeurige KPI’s, metingen en rapportages zijn ze een overzichtelijk hulpmiddel voor de melkveehouder om zijn vruchtbaarheidsdoelstellingen te behalen. 

Als een melkveehouder een DeLaval VMS V310-melkrobot of een DeLaval Herd Navigator heeft, wordt de applicatie uitgebreid. De applicatie is dan nog nauwkeuriger en biedt nog meer voordelen dankzij de vastgelegde progesteronmetingen. Die gegevens worden automatisch aangedragen dankzij de RePro-module in de DeLaval VMS V310-melkrobot of in de Herd Navigator.

DeLaval Plus Voorspellingen 

Met DeLaval Plus Voorspellingen kan de melkveehouder proactief reageren op toekomstige resultaten door prognoses van bijvoorbeeld de gezondheidstatus van dieren. Hierdoor kan hij eerder ingrijpen op het melk-, voer- en vruchtbaarheidsmanagement en de gezondheid van dieren. 

In DeLaval Plus Voorspellingen biedt DeLaval de applicatie Ziekterisico aan. Hiermee helpt kunstmatige intelligentie de melkveehouder om koeien op te sporen die risico lopen op mastitis, ketose of andere ziekten. 

Geen toekomstmuziek

‘Het lijkt allemaal onwerkelijk en toekomstmuziek, maar we zijn al van start en de eerste klanten werken al met de systemen’, vervolgt Erik. ‘Op dit moment zit de meeste meerwaarde bij VMS-gebruikers, maar in de nabije toekomst kunnen de gegevens vanuit DeepBlue ook gebruikt worden voor melkveehouders die melken met een traditioneel melksysteem. Het is daarbij niet alleen beschikbaar voor VMS V300 serie-gebruikers, ook VMS Classic*-gebruikers kunnen met een update gebruikmaken van deze nieuwe diensten van DeLaval.’

*VMS Classics vanaf 2007

DeLaval DeepBlue

DeLaval Plus samengevat 

DeLaval Plus is een steeds verder groeiende set van digitale toepassingen. Deze bevat geavanceerde managementanalyses en rapportages van een niveau dat wij nooit eerder hebben kunnen aanbieden. 

De reden dat ze zo geavanceerd zijn is, dat de allernieuwste ontwikkelingen in dataverwerking en kunstmatige intelligentie worden gebruikt voor analyse van bedrijfsgegevens; niet alleen van uw eigen bedrijf maar ook van tientallen miljoenen melkbeurten. Het is de hoeveelheid gegevens die het systeem zo uniek en waardevol maakt, maar daarnaast is het ook onmogelijk voor het menselijk brein om de trends waar te nemen die in de gegevens verborgen liggen. Daarom hebben wij DeLaval DeepBlue ontwikkeld.

Sander en Els Hazenberg

Sander en Els Hazenberg werken sinds kort met DeLaval Plus

Sander is positief verrast: ‘Het systeem berekent zelf of een koe ziek wordt of dat de koe een bepaalde attentie nodig heeft.’

Klik hier voor het uitgebreide verhaal van Sander en Els.