Laat vuile spenen uw melkkwaliteit niet beïnvloeden

Laat vuile spenen uw melkkwaliteit niet beïnvloeden
Gezond melken en een hoge melkkwaliteit begint bij een goede voorbehandeling

Subklinische mastitis wordt steeds vaker veroorzaakt door een infectie met omgevingsbacteriën, die afkomstig zijn van contactgebieden zoals strooisel, weiland, mest, et cetera. Het reinigen en/of desinfecteren van spenen vóór het melken vermindert het aantal bacteriën op de spenen aanzienlijk, omdat natte en vuile spenen een groot aantal bacteriën kunnen herbergen.

Naast het reinigen van de spenen is de voorbehandelingsroutine ook cruciaal voor het stimuleren van de uier, zodat de koe de melk goed laat schieten. Dit leidt tot beter (uit)melken, meer liters en voorkomt blindmelken. Daarnaast bevatten schuim, zeep en vochtig uierpapier ook de nodige ingrediënten die de speenhuid verzorgen en in optimale conditie houden.

Voorbehandeling is dus belangrijk voor een vlotte en volledige melkafgifte én een belangrijke stap in de beheersing van uiergezondheid. Verschillende voorbehandelroutines hebben een verschillende invloed op de reinheid van de spenen, de huidconditie en de melkafgifte. Welke keuze het beste past op uw bedrijf, hangt af van uw doelstellingen en uitdagingen. Of u nu melkt in een melkstal of met een automatisch melksysteem.

Schuim

De beste resultaten krijgt u wanneer een schuim gebruikt wordt om de spenen te reinigen. De bellen in het schuim zullen openbarsten en oppervlaktespanning veroorzaken, die ervoor zorgt dat het vuil vastgehouden wordt in het schuim tot het afgedroogd wordt. Biofoam Plus heeft bewezen een zeer effectieve schuimende spenenreiniger te zijn, die de spenen volledig bedekt zonder druppen. Boeren in heel Europa hebben opgemerkt dat Biofoam Plus de spenen perfect schoon en verzorgd achterlaat, door het gladde en luchtige schuim, dat ook nog eens veel minder verbruikt dan vergelijkbare producten op de markt.

Voorbehandeling met schuim
Voorbehandeling met schuim

Vochtig uierpapier

Naast het gebruik van schuim om de spenen te reinigen verdient ook vochtig uierpapier zoals DeLaval Biocell™ extra aandacht. Het is een efficiënte routine die de mechanische actie van papier combineert met een bewezen chemische zeepoplossing. Snel, efficiënt en effectief. Let er wel op dat u slechts één vel papier per koe gebruikt. Biocell™ is 100% biologisch afbreekbaar en 100% chloorvrij, een milieuvriendelijke, gebruiksklare oplossing dus met daarnaast uitstekende huidverzorgende eigenschappen.

Voorbehandeling met uierdoeken
Voorbehandeling met uierdoeken