Langer leven door een gezonde uier!

Speendesinfectie na het melken
Speendesinfectie na het melken

Een langere levensduur voor uw koeien wordt door vele aspecten beïnvloed. Mastitis is een van de belangrijkste afvoerredenen op het melkveebedrijf en daarnaast een grote kostenpost. Wat zijn de oorzaken van mastitis én nog belangrijker: wat kunt u eraan doen?

De laatste jaren zien we steeds vaker omgevingsgebonden kiemen als oorzaak van uierontstekingen. Deze vinden hun oorsprong in de omgeving van de koe, zoals gangpaden en ligboxen. Onder ideale omstandigheden (vocht, voedingsstoffen én de juiste temperatuur) kunnen bacteriën zich elke 20 minuten verdubbelen. Zo ga je in 8 uur van één bacterie naar meer dan 8 miljoen bacteriën!

Mastitis voorkomen

Vooral de factor vocht kun je als melkveehouder beïnvloeden, door de koeien te voorzien van een zo droog mogelijk ligbed. Hierdoor kunnen we de microbiële groei zoveel mogelijk beperken en nieuwe mastitisinfecties voorkomen.

Subklinische mastitis wordt steeds vaker veroorzaakt door een infectie met omgevingsbacteriën, zoals ook een analyse van de GD op tankmelkdata van de afgelopen jaren uitwees (zie tabel 1). In 2021 werd in 20 procent van de door de GD onderzochte melkmonsters S. uberis aangetoond en in 18 procent E. coli. S. aureus volgde met 17 procent en werd dus voor het eerst ‘van de troon gestoten’ door de omgevingsgebonden uberis, die zich overigens ook besmettelijk (koegebonden) kan gedragen.

Tabel 1 – Mastitisveroorzakers in onderzochte melkmonsters GD
Tabel 1 – Mastitisveroorzakers in onderzochte melkmonsters GD

Melk droge, schone spenen

Naast een droge, schone omgeving willen we ook droge en schone spenen melken. Zeker wanneer er veel omgevingskiemen aanwezig zijn. Een goede voorbehandeling is daarom cruciaal, het is immers hét begin van gezond melken en een goede melkkwaliteit.

DeLaval-uierzeep
DeLaval-uierzeep

Het reinigen of desinfecteren van spenen vóór het melken zal het aantal bacteriën op de spenen aanzienlijk verminderen, omdat natte en vuile spenen een groot aantal bacteriën kunnen herbergen.

Bij VMS kunnen erg vuile spenen extra gereinigd worden door een dubbele voorbehandeling in te stellen of door een zeep toe te voegen in de voorbehandelbeker. Bij conventionele melkstallen wordt het beste resultaat behaald door te reinigen met een voorschuimer. Schuim zal vuil losweken en vasthouden, waarna het gemakkelijk schoongemaakt kan worden met papier. Daarnaast heeft het een verzorgende werking op de speenhuid en resulteert het in zachte, gladde en gehydrateerde spenen.

Bescherming door barrièredip

Om de aanpak tegen omgevingskiemen compleet te maken kan er na het melken gebruikgemaakt worden van een barrièredip. Zowel de chemische als de fysische film op de speen biedt een langdurige bescherming. Laat koeien ook voldoende rechtop staan net na het melken, zo krijgt het slotgat de tijd te sluiten voordat de koe gaat liggen.

Speendesinfectie na het melken
Speendesinfectie na het melken

Meten is weten!

Allereerst is het belangrijk om te weten welke kiemen op het bedrijf de grootste oorzaak van mastitis zijn. Zijn dit met name koegebonden of eerder omgevingsgebonden kiemen? Dit zal bepalen waar de focus moet liggen qua preventieve middelen en het kan ook impact hebben op het behandelplan.

Wie kort op de bal wil spelen, is daarnaast gebaat bij een snelle celgetalmeting op het bedrijf zelf. DeLaval-celgetalmeting is eenvoudig, betrouwbaar en snel! Binnen 45 seconden geeft de DCC het celgetal weer. Automatische celgetalmeting in VMS kan ook, met de DeLaval OCC Online Cell Counter. Deze exacte realtime meting in de VMS maakt mastitismanagement op het bedrijf nog makkelijker.

DeLaval DCC-celgetalmeting
DeLaval DCC-celgetalmeting