Meer liters, betere kwaliteit en lagere kostprijs

Met de nieuwe VMS V300 melkrobots zijn destijds gestelde doelstellingen werkelijkheid geworden
Met de nieuwe VMS V300-melkrobots zijn destijds gestelde doelstellingen werkelijkheid geworden

De 180 melk- en kalfkoeien van Harry en Joyce de Ruijter produceren op jaarbasis ruim 1,8 miljoen kg melk. Met de introductie van de VMS V300-melkrobots zijn destijds gestelde doelstellingen werkelijkheid geworden.  

Met alleen een zaterdaghulp en af en toe de vader van Harry weten ze alle werkzaamheden rondom de koeien rond te zetten. De VMS V300-melkrobots betekenden veel. ‘Het resultaat is een lager celgetal, meer liters per koe en een forse besparing op de kosten’, aldus Harry de Ruijter.

Toegenomen arbeidsefficiëntie

Het gemak waarmee ze nu een nieuw dier melken op de robot is kenmerkend voor de VMS V300-melkrobot. ‘Eén persoon kan dit zonder problemen doen, waar we voorheen met zijn tweeën waren’, vertelt Harry. ‘De koe staat op haar gemak in de box waarna de rustige bewegingen van de arm, zonder verdere handelingen van de veehouder, de bekers snel aansluiten.’

Het perfect voorbehandelen en goed stimuleren zorgt voor een snelle melkafgift. ‘Sinds de introductie van de VMS V300 zien we een celgetaldaling van 100 punten, wat met name komt door de perfecte voorbehandeling’, beaamt Harry.

Ook na elf jaar automatisch melken, met aandacht voor fokkerij in combinatie met robotmelken, ziet de veehouder de voordelen van het flexibel aansluiten. ‘Koeien met een brede uier, schuine speenstand, maar ook het eenvoudig kunnen heraansluiten van een melkbeker zijn grote verschillen met voorheen’, vindt Harry. De arbeidsefficiëntie is daarnaast door de automatische reinigingsfuncties van onder andere vloer en camera verder toegenomen. Dagelijks de camera schoonmaken is niet meer nodig.

Geen verrassingen met InService All-Inclusive Plus
Harry vervolgt zijn verhaal: ‘De contractkosten van ons vorige melksysteem zijn in de loop der jaren behoorlijk opgelopen en contractverlenging was niet meer mogelijk, dus je kijkt dan verder en ook naar andere merken. Het InService All-Inclusive Plus-contract van DeLaval is zonder verrassingen, waar ook daadwerkelijk alles bij in zit.’

Dat is de boodschap die Harry meegeeft aan zijn collega-veehouders: duidelijke afspraken met betrekking tot het contract en een dealer waar je van op aan kunt, zijn essentieel. ‘En met een prijs van 1,1 cent per liter is dat veel scherper dan ik ooit heb gezeten’, voegt hij eraan toe.

Lagere productie met gelijk aantal liters
Wat vlak na de overgang naar DeLaval opviel, was de lagere productie, maar hetzelfde aantal liters in de tank. ‘De geproduceerde liters op de melkrobots komen nu overeen met de tank,’ aldus Harry. ‘In eerste instantie denk je misschien dat het niet belangrijk is, maar voor die extra niet-geproduceerde liter moet je wel fosfaatrechten kopen!’

Waar bij de melkveehouder eerst de focus op het aantal melkingen per koe lag, ligt de focus nu met een gemiddeld bezoek van 2,8 en een hogere productie per koe, meer op robotefficiëntie.

‘In de tank heb ik nu meer liters met een betere kwaliteit en met een lage kostprijs. Wie wil dat nou niet?’, besluit hij.

Lees hier het volledige verhaal van Harry en Joyce of bekijk onderstaand filmpje.