Meer melk én van een snelgroeiend kalfje!

Kalfje in drinkstation met hygiënebox
Kalfje in drinkstation met hygiënebox

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kalveren die een betere groei hebben vóór het spenen, later in de eerste en de tweede lactatie significant meer melk geven. In de eerste lactatie kan dit oplopen tot wel meer dan 700 liter extra melk. Maar hoe zorg je voor zo'n optimale groei? DeLaval geeft je in dit artikel een aantal tips en oplossingen.

De kalveren geven niet alleen extra melk tijdens die eerste lactatie, maar beginnen ook eerder met het produceren van melk, omdat ze eerder drachtig kunnen worden. Een logische vraag zal dan ook zijn: ʻHoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kalveren sneller groeien voor het spenen?ʼ Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, namelijk door meer melk te geven tijdens de opfok.

Factoren voor een optimale groei

Alleen, gewoon meer melk geven is niet zo eenvoudig. Als de omstandigheden niet voldoende zijn, komt voedingsdiarree al snel om de hoek kijken. De volgende factoren spelen een rol voor een optimale groei bij kalveren voor het spenen:

 • Het is verstandig om kalveren samen te laten opgroeien, omdat kalveren die samen opgroeien van elkaar leren en het sociale contact het welzijn bevordert. Plaats daarom meerdere kalveren in één hok.
 • Wanneer je de kalveren extra melk wilt geven voor een betere groei, kan de melk het best verdeeld worden over meerdere voerbeurten per dag. Meerdere kleinere porties per dag kunnen de kalveren beter verwerken dan twee keer per dag een grote hoeveelheid.

Vroeger beweerde men dat wanneer je de melkopname van kalveren beperkt, dit weliswaar een mindere groei voor het spenen oplevert, maar dat de kalveren later een inhaalgroei hebben. Daardoor zouden ze de opgelopen achterstand weer inhalen. Deze bewering is gedeeltelijk waar, maar zoals hierboven al is genoemd, blijft er een significant verschil tussen beperkt gevoerde kalveren en kalveren die een optimale groei hebben doorgemaakt tijdens de opfok.

Goede omstandigheden creëren

Er moeten kortom goede omstandigheden gecreëerd worden, zodat de kalveren de extra hoeveelheid melk kunnen omzetten naar meer groei:

 • Zorg voor een goede huisvesting die droog is en met voldoende verluchting
 • Zorg voor een goede hygiëne
 • Het geven van kleine hoeveelheden melk kan het beste gebeuren met een kalverdrinkautomaat
 • Zorg ervoor dat je de kalveren regelmatig in het oog hebt, zodat je eventuele veranderingen snel in beeld hebt.
   

Hoe kan DeLaval u hierbij helpen?

De afgelopen jaren heeft DeLaval zijn gamma kalverdrinkautomaten flink opgefrist en aangepast aan de eisen van vandaag en morgen. Een greep uit de nieuwigheden:

 1. De kalverdrinkautomaten CF500S en CF1000S kunnen nu aan Delpro Farm Management gekoppeld worden, waardoor je zelf ꟷ of iemand anders ꟷ de belangrijke kalverparameters overal waar Delpro geraadpleegd kan worden, ter beschikking hebt. Zo maken we het je gemakkelijk om de kalfjes in het oog te houden.
 2. De spenen kunnen nu op de hygiënebox gemonteerd worden (optie). Naast een verbeterde hygiëne door circulatiereiniging tot aan de speen, externe speenreiniging en een hygiënische omgeving rondom de speen is er ook het voordeel van een meer natuurlijke drinkhouding en een autonome aanleerfunctie.
 3. Nieuwe Optiflex-boxafscheidingen voor het drinkstation, die zijn uitgevoerd in hygiënischer materiaal, geen poten meer hebben aan de achterzijde en wegklapbaar zijn, zodat het op een eenvoudige manier netjes gehouden kan worden.
 4. De gele speen: bij de productie is hier een ion aan toegevoegd in de massa. Dit ion heeft een bewezen remmende werking op bacteriegroei.
   
Kalfje in drinkstation met OptiFlex en hygiënebox
Kalfje in drinkstation met OptiFlex en hygiënebox