Meer melk produceren is diergezondheid optimaliseren

Goede positionering van het melkstel van groot belang
Goede positionering van het melkstel van groot belang

Productiederving is de belangrijkste kostenpost bij uiergezondheidsproblemen, maar daarmee ook een belangrijke sleutel tot het verhogen van de melkproductie per koe. Vanuit DeLaval streven we ernaar om efficiënt te melken; vlot en compleet uitmelken met behoud van uiergezondheid. 

Een geval van klinische mastitis kost zo’n 200 kg melkproductie en daarbovenop nog 300 kg over de rest van de lactatie. Ook subklinische mastitis geeft een productiederving van 150 kg.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarnaast gaan gezonde dieren langer mee en dragen ze zo bij aan het verhogen van de levensproductie. Door de melk vlot te winnen wordt de speen minimaal belast en wordt schade aan de speen(punt) voorkomen. Zowel in voor-, hoofd- als namelkfase zijn er verschillende aandachtspunten die een rol spelen bij efficiënt melken.

Benut het melkafgifteproces van de koe

Een goede voorbehandeling is belangrijk voor een vlotte melkgift en snel en volledig uitmelken. Door koeien stressvrij de melkstal binnen te laten komen en de spenen tijdens de voorbehandeling goed te stimuleren, zal het natuurlijke melkafgifteproces van de koe optimaal benut worden.

Sluit het melkstel 60 tot 90 seconden na de eerste aanraking aan om een dip in de melkstroom (een bimodale melkstroom) te voorkomen. Een bimodale melkstroom resulteert in een onnodig hoog vacuüm onder de speen, een langere melktijd en mogelijk opkruipen van het melkstel.

Goed afgestelde en onderhouden melkinstallatie

Tijdens de hoofdmelkfase zijn er verschillende facetten die een cruciale rol spelen bij het efficiënt melken van de veestapel:

  • Een goede positionering van het melkstel draagt bij aan het vlot en vierkant uitmelken van de uier. Als het gewicht van het melkstel niet gelijkmatig is verdeeld over de 4 kwartieren, kan dit resulteren in ongelijkmatig uitmelken van de uier, met als resultaat een langere melktijd en onvolledig uitmelken.
  • De toegepaste tepelvoering moet passend zijn bij de speenafmetingen van de veestapel en tijdig worden vervangen, zodat de schacht van de tepelvoering de speen goed omsluit en de speenpunt wordt voorzien van de juiste tegendruk in de rustfase. De unieke vormgeving van de schacht van de DeLaval Clover-tepelvoering zorgt voor een stevige, maar tedere omhelzing van de speen, wat de speenconditie ten goede komt en het aantal mastitsgevallen reduceert. Ook in de eenvoudig verwisselbare cartridges van het nieuwe DeLaval Evanza-melkstel wordt dit unieke Clover-ontwerp toegepast.
  • Door periodiek doormeten van het melksysteem wordt een goede werking gewaarborgd. Door ruime kennis en ervaring kan uw DeLaval-servicemonteur de afstelling verder finetunen. Zo moet bijvoorbeeld het bedrijfsvacuüm zijn afgestemd op uw installatie en veestapel. Bij een hoog liggende melkleiding en/of een veestapel met een hoge gemiddelde melkstroom kan het bedrijfsvacuüm hoger worden afgesteld.
Minder subklinische mastitis met de DeLaval Clover-tepelvoering
Minder subklinische mastitis met de DeLaval Clover-tepelvoering

Neem melkstellen vlot af

Ook het juiste afnamemoment is van groot belang voor de speenbelasting. Als de omstandigheden in de voor- en hoofdmelkfase goed zijn, mag een optimale melkstroomcurve worden verwacht en kan er ook vlot worden afgenomen. Een optimale melkstroomcurve kenmerkt zich door een snelle stijging aan het begin, gevolgd door een vlakke hoofdmelkstroom, waarna de melkstroom aan het eind vlot afneemt. Bij een lagere melkstroom en zeker bij blindmelken, zal het vacuüm onder de speen stijgen.

Als er niet tijdig wordt afgenomen wordt de speen overmatig lang blootgesteld aan een hoog vacuüm, waardoor de kans op speenpuntbeschadiging toe zal nemen. We adviseren dan ook om vlot af te nemen om zodoende een hoge speenbelasting te beperken. Goed werkende en juist afgestelde afname-apparatuur draagt bij aan een goede speenconditie.

Preventief onderhoud voor goede diergezondheid

Regelmatig preventief onderhoud waarborgt een goede werking van uw melkapparatuur, de uiergezondheid van uw veestapel en verbetert de productiviteit. Het InService-preventieve onderhoudsprogramma van DeLaval zorgt ervoor dat uw apparatuur regelmatig wordt onderhouden om topprestaties te kunnen blijven leveren.

Ook kunnen onze servicemonteurs u een professioneel advies geven. Met ons wereldwijde netwerk zijn we altijd dicht bij u en bieden we 24-uurs storingsdienst, 365 dagen per jaar. Eén telefoontje is genoeg.