Melktransport en melk bufferen: een goed begin is het halve werk

DeLaval Koeltank

‘Een goed begin is het halve werk.’ Een spreekwoord dat zeker van toepassing is op het melktransport. Nadat alle focus op het melken zijn vruchten heeft afgeworpen, de koeien gezond zijn en een hoge kwaliteit melk leveren, begint de melkreis van speen tot melkopslag. Een reis die DeLaval volledig beheert en continu doorontwikkelt.

De melk kan warm, wel of niet voorgekoeld door een DeLaval-platenkoeler worden opgeslagen in een van de DeLaval-koeltanks om vervolgens tot drie graden Celsius te worden teruggekoeld. De melk kan ook al tijdens het transport van speen naar opslag ‘inline’ binnen enkele seconden worden teruggekoeld, voordat deze in de koeltank aankomt. Hoe sneller er wordt teruggekoeld, hoe kleiner de kans is dat kiemen zich vermenigvuldigen en hoe stabieler het vetbolletje zal blijven.

Melk bufferen voor flexibiliteit

Binnen het DeLaval-melktransport is er van alles mogelijk, maar allemaal met als doel de allerbeste melkkwaliteit. Het tijdelijk bufferen van melk is een populaire keuze, vooral bij automatisch melken wordt dit veel toegepast. Melk tijdelijk ‘parkeren’ biedt flexibiliteit in het legen van de hoofdopslagtank en voorkomt verstoring van de routine van de koeien en de veehouder.

De DeLaval-bufferoplossingen bestaan allemaal uit hoogwaardige dubbelwandige, volledig geïsoleerde rvs-opslagtanks. Hierdoor kunnen wij melk warm, voorgekoeld of ‘inline’, direct en energiezuinig al met 3°C opslaan. Na deze bufferperiode loopt de melk automatisch over in de hoofdopslag, waar deze verder zal worden bewaard en gekoeld tot de eerstvolgende melkcollectie.

DeLaval BVV 300, 600 en 850 liter
DeLaval BVV 300, 600 en 850 liter

DeLaval levert met de BVV een bufferopslag van 300, 600 en 850 liter, die geschikt is voor maximaal 6 automatische melkstations. Voor grotere bedrijven of bedrijven die ook tegelijk willen koelen in de bufferopslag, bieden wij de geavanceerde DBV. Onze DBV is een volwaardige melkkoeltank van 1150 en 1600 liter, voorzien van innovatieve opties die deze tank zonder twijfel het meeste complete melkbufferopslagsysteem op de markt maken. Met de DBV kunnen tot 10 automatische melksystemen via een master/slave-opstelling tegelijk worden aangesloten.

DeLaval DBV
DeLaval DBV

Direct geïnformeerd over de status

DeLaval-buffersystemen worden volautomatisch gereinigd en eventueel gekoeld. Omdat deze systemen alleen melk bufferen wanneer dit wordt gevraagd, wordt bespaard op onnodig gekoppelde dagelijkse reinigingen. Hoogwaardige Canbus-communicatie garandeert dat de klant direct wordt geïnformeerd over de status van het buffersysteem.

Het is duidelijk dat melktransport, melk bufferen en melkopslag, net als (inline) koelen van melk, echte expertises zijn. Door gebruikte (voor)koelenergie te hergebruiken bespaart u bij DeLaval niet alleen direct tijdens het gebruik, maar profiteert u ook nadien nog van de voordelen die DeLaval-systemen u kunnen bieden.