Ontdek hét geheim van een goed speendipmiddel!

Spraybare speendipmiddel Tri-Fender van DeLaval

Uiergezondheid is een ingewikkeld onderwerp waarbij diverse factoren op de boerderij van invloed zijn op de uitkomst. Denk aan algemene stalhygiëne, hygiëne tijdens het melken, de melkroutine, de weerstand en het welzijn van de koeien.

Welk speendipmiddel kiezen?

Speendesinfectie is een van de hoekstenen in de preventie tegen uierontstekingen. Het is essentieel om het speendipmiddel af te stemmen op de behoeften van het bedrijf. De keuze wordt vaak beïnvloed door persoonlijke voorkeuren, maar het is verstandig om de volgende vragen in overweging te nemen:

Welke actieve stof bevat het middel?
Oxidatieve actieve stoffen, zoals jood, werken snel en hebben daardoor vaak de voorkeur. Niet-oxidatieve actieve stoffen, zoals chloorhexidine of organische zuren, kunnen een volwaardig alternatief zijn en zijn vaak milder voor de huid. Bij de keuze wordt vaak uitgegaan van de persoonlijke voorkeur. 

Is het een contact- of een barrièremiddel?
Laat de keuze voor een contact- of een barrièremiddel afhangen van welke kiemen hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor uierontstekingen op het bedrijf. Bij koegebonden kiemen is een contactspeendip voldoende om de kiemen die na het melken nog op de speen aanwezig zijn, te doden. Bij omgevingsgebonden kiemen kan het raadzaam zijn om voor een barrièredip te kiezen. Die biedt extra bescherming voor de spenen tussen de melkbeurten door. Vergeet hierbij echter niet de aandacht voor hygiëne in de stal.

Is het mild voor de speenhuid?
Sommige bestanddelen in een speendipmiddel kunnen agressief zijn voor de speenhuid. Daarom is een gebalanceerde samenstelling van het product belangrijk om de huidbarrière niet te beschadigen.

Is het product verzorgend?
De impact van schrale spenen op de uiergezondheid wordt vaak onderschat. Kies daarom voor een product dat voldoende verzorgend is. 

Dippen of sprayen?
Dippen is in principe mogelijk met elk speendipmiddel. Maar of het product ook goed aan de speenhuid hecht en of het zuinig in gebruik is, hangt af van de samenstelling van het product. 
Bij (automatisch) sprayen is de rol van een goede samenstelling complexer. Het product moet worden aangepast aan de spraytoepassing. Niet elke vloeibare dip zal even goed sprayen. Voor DeLaval-sprayproducten garanderen we een goede spraybaarheid en kennen we bij automatisch sprayen de instellingen die het beste resultaat geven.

Er zit meer in een speendip dan je denkt

Het is een kunst om een speendip te maken die optimaal presteert. Hiervoor is een zorgvuldige samenstelling en selectie van grondstoffen noodzakelijk. Dat we bij DeLaval speendesinfectie serieus nemen, blijkt dan ook uit het feit dat we onze speendipmiddelen helemaal zelf ontwikkelen en produceren. 

De ontwikkeling vindt plaats door een team van chemici en microbiologen in onze Research & Development (R&D)-faciliteiten in Kansas City, Verenigde Staten. Zodra de stabiliteit, veiligheid en effectiviteit van een speendipmiddel zijn bewezen, wordt de formule uitvoerig getest op verschillende boerderijen en melk- en spraysystemen. Hierbij worden gedurende enkele maanden de volgende parameters en kenmerken nauwlettend gevolgd:

  • de uiergezondheidsstatus
  • de speenconditiescore
  • de visuele eigenschappen 
  • het verbruik
  • de persistentie op de speen. 
     

Voor sprayproducten wordt ook bepaald welke instellingen de beste speenbedekking opleveren. Bovendien worden residutesten op tankmelk uitgevoerd om de veiligheid voor de consument te waarborgen.

De productie vindt plaats in onze fabriek in Drongen, België. Hier wordt dagelijks ongeveer 30.000 liter speendesinfectiemiddel geproduceerd, waarbij hoogwaardige grondstoffen, een gecontroleerd productieproces onder GMP-omstandigheden en strenge kwaliteitscontrole garant staan voor een superieure kwaliteit.

DeLaval Toerboertiekers bij fabriek in Dronge
DeLaval Toerboertiekers bij de fabriek in Drongen

Kennis is de sleutel

Naast het leveren van hoogwaardige producten willen we de veehouder ondersteunen bij het maken van de juiste productkeuzes en het bepalen van de juiste focuspunten. Dit bereiken we door te investeren in het voortdurend opleiden van ons team in het veld. Bovendien introduceren we dit jaar een nieuw programma om de kennis rondom uiergezondheid nog verder te verdiepen.

Onze Toerboertiekers brachten onlangs een bezoek aan de fabriek in Drongen. Wilt u ook een unieke blik achter de schermen werpen? Bekijk dan hieronder de video, ontdek alles over de ontwikkeling en productie van onze speendipmiddelen, en zie hoe we een hoogwaardige kwaliteit waarborgen.