Slimmer omgaan met uiergezondheid met de MCA-sensor van DeLaval

Melkveehouders van Houten met hun hond op de voergang en koeien aan het voerhek
Arjan en Theo van Houten op hun melkveebedrijf

Mastitis is een van de meest voorkomende en kostbare gezondheidsproblemen op melkveebedrijven. Vroegtijdige detectie is essentieel om schade aan de uiergezondheid en melkproductie te beperken. De nieuwe DeLaval BioSensors Milk Cell Analysis (MCA) helpt melkveehouders om het celgetal in melk automatisch en nauwkeurig te monitoren – direct tijdens het melken.

Realtime inzicht zonder extra handelingen

MCA werkt door het celgetal in een melkmonster te tellen met behulp van optische technologie, waarbij de cellen fluorescent gekleurd zijn. De fluorescentie wordt vervolgens verwerkt en geanalyseerd om het aantal cellen te bepalen, zodat het celgetal in de melk nauwkeurig wordt gevolgd en er realtime gegevens beschikbaar zijn. Dit helpt veehouders om problemen met de uiergezondheid snel op te sporen en aan te pakken, waardoor mastitis en andere gerelateerde problemen minder vaak voorkomen.

De sensor is volledig geïntegreerd in de DeLaval VMS V300-melkrobot en werkt samen met andere melkanalysesensoren. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van de melk- en diergezondheid op het bedrijf.

Melkveehouder naast de DeLaval BioSensors Milk Cell Analysis (MCA) in de VMS V300 melkrobot
Arjan van Houten bij de DeLaval BioSensors Milk Cell Analysis (MCA) in de VMS V300-melkrobot

Voordelen voor de praktijk

De hoge nauwkeurigheid van het systeem maakt vroegtijdige detectie van mastitis mogelijk, zelfs als er geen zichtbare tekenen zijn, subklinische mastitis. Melkveehouders kunnen zo weloverwogen beslissingen en preventieve maatregelen nemen om de uier gezond te houden. Daarnaast helpt de sensor bij het nemen van droogstandsbeslissingen en het verminderen van onnodige antibioticabehandelingen. Uiteindelijk verbetert de MCA-sensor niet alleen het beheer van de uiergezondheid, maar verhoogt het ook de algehele duurzaamheid en efficiëntie van melkveebedrijven.

Belangrijkste kenmerken:

  • Vroegtijdige mastitisdetectie: zorgt voor een vroegtijdige waarschuwing voor (subklinische) mastitis, waardoor tijdig kan worden ingegrepen voor een snel herstel en behoud van de uiergezondheid van de veestapel.
  • Droogstandsmanagement: helpt bij het nemen van droogstandsbeslissingen, het verminderen van onnodige antibioticabehandelingen en het bevorderen van verantwoorde melkveehouderij.
  • Precisiebewaking: biedt melkveehouders een betrouwbaar hulpmiddel om de uiergezondheid effectief te bewaken en te beheren.
     
Melkveehouders achter computerscherm met data vanuit de DeLaval BioSensors Milk Cell Analysis (MCA)
Data vanuit de DeLaval BioSensors Milk Cell Analysis (MCA) in DeLaval Plus

Precisietechnologie voor duurzame melkveehouderij

Volgens Guillaume Bailly, Cluster Solution Specialist voor Farm Management Systems & Digital Services bij DeLaval, is de MCA-sensor een belangrijke stap richting precisieveehouderij. ‘Met de introductie van MCA voorzien we veehouders van nauwkeurige en bruikbare gegevens die hen helpen weloverwogen beslissingen te nemen om de melkkwaliteit en het dierenwelzijn te verbeteren’, zegt hij.

‘Belangrijk is dat de MCA-sensor het de melkveehouder gemakkelijk maakt, omdat deze naadloos kan worden geïntegreerd in bestaande of nieuwe VMS V300-bedrijven’, geeft hij aan. ‘Ons doel is om melkveehouders te ondersteunen met precisietechnologie die vooruitgang stimuleert en zorgt voor een duurzame melkveehouderij.’

Praktijkervaring: Wat brengt MCA de familie Van Houten?

Arjan en Theo van Houten, uit het Friese plaatsje Lekkum, werken nu ongeveer een jaar met DeLaval Milk Cell Analysis (MCA). Dankzij MCA krijgen ze een beter beeld van het celgetalverloop op het bedrijf en missen ze geen mastitiskoeien meer. Arjan en Theo willen graag dat de koeien langer op het bedrijf blijven en een hogere levensproductie behalen. Ze zijn ervan overtuigd dat MCA hen daarbij gaat helpen.

Bekijk hier hun verhaal:

Twee innovaties, één doel

De introductie van de MCA-sensor valt samen met de lancering van het VMS V300 2025-model. Samen bieden deze innovaties melkveehouders krachtige tools om hun bedrijf efficiënter, gezonder en toekomstbestendiger te maken.

Meer weten over de MCA-sensor of de VMS V300?

Neem contact op met jDouw eLaval-adviseur of kijk op www.delaval.com.