In stappen de ziekte van Mortellaro beheersen

Regelmatig voetbaden werkt effectief in de preventie van infectieuze klauwproblemen
Regelmatig voetbaden werkt effectief in de preventie van infectieuze klauwproblemen

Om een goede melkgift te realiseren moet een koe vrij kunnen bewegen. Dat gaat niet als ze last heeft van de ziekte van Mortellaro. DeLaval heeft daarom samen met klauwgezondheidsexperts voor de veehouder een vijfstappenplan opgesteld om de kans op nieuwe besmettingen van gevoelige vaarzen en verse koeien te beperken.

De ziekte van Mortellaro is een besmettelijke bacteriële huidinfectie (dermatitis), die via de mest gemakkelijk overgaat van de geïnfecteerde ‘wond’ naar gevoelige dieren, in veel gevallen vaarzen. Het vijfstappenplan, dat op initiatief van DeLaval in een bijeenkomst met klauwgezondheidsexperts is geformuleerd, is bedoeld voor de veehouder, zodat hij nieuwe besmettingen kan voorkomen of beperken. Als de veehouder naar het vijfstappenplan handelt, worden de risico’s voor klauwproblemen steeds kleiner.

Het ‘Vijfstappenplan om Mortellaro te beheersen’ kunt u hier downloaden.

Keuze van desinfectiemiddel

De derde stap uit het vijfstappenplan is het frequent ontsmetten van de klauwen om nieuwe gevallen te beperken. Het klauwdesinfectiemiddel moet bewezen effectief zijn, zowel in labtesten als in praktijktesten. Daarnaast is ook veiligheid belangrijk. Formaline staat bijvoorbeeld bekend als kankerverwekkend. Gebruik van kopersulfaat in voetbaden is verboden en schadelijk voor het land.

Het klauwdesinfectiemiddel moet tijdig ververst worden, gemiddeld na circa 200 koepassages. Het is belangrijk dat het gebruikte voetbadmiddel voldoende werkzaam blijft, ook bij vervuiling door mest.

DeLaval 4Hooves

Voor een optimaal effect heeft DeLaval het middel 4Hooves ontwikkeld. Het bevat een mix van zuren, zepen en quarternaire ammoniumverbindingen van de vijfde generatie. Dit zorgt ervoor dat het maximaal doordringt in de huid en dat het goed desinfecteert.

Het is niet temperatuurgevoelig en blijft effectief bij vervuiling door mest. Het middel is veilig in gebruik voor koe, melker en milieu. Na veldproeven blijkt het middel net zo effectief als formaline of kopersulfaat. Door de zeer geconcentreerde formulering blijven de gebruikskosten acceptabel.

Sprayen

Voor een effectieve aanpak van mortellaro is regelmatig ontsmetten van individuele dieren zeer belangrijk. Hiervoor kan individueel sprayen, in aanvulling op of als alternatief voor voetbaden, een geschikte methode zijn. Met een drukspuit met een lange lans kunnen klauwen eenvoudig gesprayed worden, bijvoorbeeld aan het voerhek.

Het sprayen van klauwen is een zeer effectieve manier en bovendien zeer goedkoop in toepassing. In een veldproef met DeLaval 4Hooves bleek sneller verbetering op te treden dan alleen met voetbaden.

Resultaat motiveert

Het werkt motiverend voor de veehouder of de individuele medewerker als ze resultaat zien van het werk dat klauwverzorging met zich meebrengt. Een goede en objectieve registratie door de klauwverzorger draagt daar enorm aan bij. Alleen de waarneming vergelijken met de vorige keer is bij onderzoek onvoldoende betrouwbaar gebleken. Registratie motiveert ook om realistische doelen te stellen, zoals omschreven in de vijfde stap van bovengenoemd vijfstappenplan.