Voeropname bij een koe begint bij de neus

Voeropname bij een koe begint bij de neus
Vers geurend voer zorgt ervoor dat koeien graag naar het voerhek komen om te vreten

Voor een goede gezondheid, een hoge productie en een lange levensduur is het van het grootste belang dat de koe goed en veel eet, zo goed mogelijk verspreid over de dag. Bij het bepalen van het management is het goed om voor ogen te houden dat de opname van het voer begint bij de neus van de koe. 

Een koe goed laten vreten lijkt eenvoudig, maar heeft vele aspecten. Denk daarbij aan dominante koeien die de beste plaatsen aan het voerhek opeisen als er vers voer ligt. Ook het aantal vreetplaatsen speelt een rol, het moment van voeren, is de vreetplaats voldoende hygiënisch en kloppen de afmetingen, is de klauwgezondheid in orde, verschillen in activiteit bij de dieren tussen dag en nacht, enz. Een aantal van deze factoren ligt vast bij de bouw van de stal en een aantal kunt u door uw management beïnvloeden.

Het begint bij de neus

In dit artikel beperken we ons tot de opname van ruwvoer aan het voerhek en we focussen op de factoren die u iedere dag kunt beïnvloeden. We bekijken hóé u voert, niet wát u de koeien verstrekt.

Het creëren van een stabiele pH in de pens is van het grootste belang. De pensbacteriën hebben dan de beste omstandigheden om het voer zo volledig mogelijk om te zetten en alle nutriënten voor de koe maximaal beschikbaar te maken.

Een handig hulpmiddel bij de bepaling van uw management, is om voor ogen te houden dat de opname van het voer begint bij de neus van de koe. Als het daar goed zit, zal de koe graag naar het voerhek komen om opnieuw te komen vreten.

Verschillende keren per dag voeren 

Vers voer dat uit een goede silo komt, geurt doorgaans goed. Maar hebben er al een paar koeien gegeten op een bepaalde vreetplaats, dan haalt de volgende wellicht haar neus al op. Een andere factor is het sorteren, dat koeien als de beste kunnen. De smakelijke deeltjes eerst wegvreten en de andere deeltjes wegduwen helpt niet om het voer voor de volgende koe smakelijk te houden.

Verschillende keren per dag voeren is dan het motto. Als u echter geen automatisch voersysteem heeft, is dat heel arbeidsintensief en energieverslindend (denk daarbij bijvoorbeeld aan de brandstof van uw tractor of zelfrijdende voermengwagen).

Voordelen gecombineerd in OptiDuo

Met de DeLaval OptiDuo combineert u tal van hierboven opgesomde voordelen. OptiDuo mengt het voer opnieuw, terwijl het naar het voerhek geschoven wordt. Dit bevordert het vrijgeven van de goede geur, er ligt opnieuw vers gemengd voer en het sorteren vermindert.

Bovendien hanteert OptiDuo ook best zwaar voer, zodat u bijvoorbeeld water kunt toevoegen om het sorteren verder te beperken. De voerresten worden zo ook minimaal.

OptiDuo zorgt er ook voor dat de koe op verschillende momenten op de dag hetzelfde voer eet, wat helpt voor een stabiele pens-pH.

Met hetzelfde rantsoen wordt de benutting dus hoger. Als je dan ook nog meer droge stof uit ruwvoer in de koe krijgt, is dat dubbele winst.

Het effect van OptiDuo op het gedrag van uw koeien kunt u zien in dit korte filmpje.

Beter koeverkeer

Een bijkomend aspect van de koeien regelmatiger naar het voerhek lokken is een verbeterd koeverkeer, waardoor het aantal bezoeken aan bijvoorbeeld de melkrobot toeneemt.

Op onderstaande foto ziet u de invloed van het opstarten van OptiDuo (maart 2019) op het aantal melkingen op het bedrijf Makkinga.

Wilt u meer weten over de DeLaval OptiDuo? Klik dan hier

Invloed van het opstarten van OptiDuo op het aantal melkingen