Wat voer ik mijn koeien en hoe?

melkveehouders met Opti duo

DeLaval zet al decennia in op wat de beste manier is om het beschikbare voer aan de koeien te voeren. Hierbij is het uitgangspunt altijd een optimaal pensevenwicht. Wanneer het evenwicht in orde is, dan is de voerefficiëntie hoog en zal de productie optimaal zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat de voerefficiëntie hoog wordt en blijft? In dit artikel geven we een aantal tips. 

De belangrijkste factor voor een goed rendabel melkveekoppel is het beschikbaar stellen van goed voer. Twee facetten zijn hierbij van belang:

 • Wat voer ik mijn dieren?
 • Hoe ga ik als melkveehouder het beschikbare voer aan de dieren verstrekken?
   

Het uitgangspunt altijd een optimaal pensevenwicht. Op deze manier kunnen de ‘soldaten’ (de micro-organismen in de pens) in het verteringsstelsel van de koe optimaal hun werk doen en de voeringrediënten maximaal beschikbaar stellen voor melk, groei en onderhoud van het lichaam. Is dit in orde, dan is de voerefficiëntie hoog. 

Hoe kun je direct invloed uitoefenen?  

Als melkveehouder kun je direct invloed uitoefenen op het pensevenwicht door routines en omstandigheden aan te passen, met andere woorden: hoe het beschikbare voer bij de koe gebracht wordt.

 • Zorg voor gelijkmatig voer, dus ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en ’s nachts hetzelfde voer. Het ruwvoer, zorgvuldig gemixt en gesneden, is daarvoor het belangrijke uitgangspunt. Daardoor zal het uitsorteren, waar koeien meester in zijn, verminderen. Het toevoegen van water aan de mix kan ook helpen. Een bijkomend voordeel is dat het restvoer zal verminderen. De dieren eten wat jij wenst dat ze binnen krijgen.
 • Vaker kleinere hoeveelheden is veel beter dan paar keer een grote, zware maaltijd. De totale opname zal groter zijn en er zijn minder plotselinge wijzigingen in de pens.
 • Verdeel de hoeveelheden zo goed mogelijk over de dag. Hoe meer het voer is verspreid over de 24 uur – dus ook ’s nachts voldoende voer ter beschikking – hoe beter.
   

Managementfactoren met positieve invloed

 • Frequentie. Als je erin slaagt om (veel) meer dan één of twee keer per 24 uur ruwvoer op de voergang te brengen, werkt dat ongetwijfeld positief op de elementen hierboven beschreven.
 • Vers voer. Vers ruwvoer ruikt goed en trekt de koeien opnieuw naar het voerhek. Slaag je erin om meerdere keren per dag vers voer op de voergang te plaatsen, dan heb je een groot positief effect.
DeLaval OptiDuo-voeraanschuifrobot
DeLaval OptiDuo-voeraanschuifrobot

Hoe zie ik dat ik op de goede weg zit?

 • Er is weinig restvoer. Het restvoer bestaat vaak uit materiaal van vezelige structuur uit het gemixte voer, belangrijk voor een goed pensevenwicht en voldoende herkauwactiviteit. Als je het restvoer kunt terugdringen van bv. 4 à 8% van het gedistribueerd voer tot 2 à 3%, dan beperk je niet alleen deze verloren kost, maar weet je ook dat je dieren opnemen wat jij ze voorschotelt.
 • Beter koeverkeer. Een gezonde koe die zich goed voelt en goed ter been is, zal vaker naar het voerhek komen (tot 10 à 12 maal per 24 uur). Regelmatig vers voer op de voergang bevordert deze bezoeken en zal ook resulteren in een betere en verspreide loop op de melkrobot.
 • Beginnen de koeien opnieuw te vreten wanneer je voert of wanneer je het voer aanschuift? Dit is wellicht de beste en eenvoudigste check, wordt het voerhek weer opgevuld met allemaal vretende koeien?

 

Hoe kan DeLaval u hierbij helpen? 

 • DeLaval OptiDuoTM: De voeraanschuifrobot van DeLaval mixt het ruwvoer opnieuw, terwijl het weer naar het voerhek geschoven wordt. De geuren komen opnieuw vrij, voor de koe is dit net alsof ze opnieuw vers voer voorgeschoteld krijgt. Overtuig uzelf, bekijk de timelapsevideo op een van onze bedrijven.
 • DeLaval Optimat-ruwvoerautomatiseringssysteem: DeLaval houdt vast aan de stationaire verticale mixer. Dit is immers de beste garantie voor een goed gemengd en gemixt ruwvoer. De capaciteit van het systeem is maximaal, want de mixer kan de volgende batch al aanmaken, terwijl de voerkar de vorige  batch naar de dieren brengt. Er zijn twee uitvoeringen beschikbaar:
  • Optimat Standaard met een grote stationaire mixer die één keer per dag rechtstreeks gevuld wordt. Geschikt voor bedrijven die hetzelfde recept geven aan alle lacterende koeien. 
  • Optimat Master met buffertafels en een kleine stationaire menger voor bedrijven met groepen koeien die een verschillend recept krijgen.
DeLaval Optimat-ruwvoerautomatiseringssysteem
DeLaval Optimat-ruwvoerautomatiseringssysteem

Belangrijke voordelen van een automatisch ruwvoersysteem zijn arbeidsbesparing, een omvangrijke melkproductie stijging per koe en meer dan halvering van restvoer, al snel enkele honderden kilo’s ruwvoer per bedrijf per dag.
Bijkomend en steeds belangrijker effect van een automatisch ruwvoersysteem is de energiewinst per ton gevoerd ruwvoer (veel minder dieselverbruik en een beperkt elektriciteitsverbruik). Al deze voordelen samen (productiestijging, minder restvoer en energiebesparing) zorgen ook voor significant lagere emissies, wat in de nabije toekomst heel belangrijk zal zijn.

Ten slotte een tevreden melkveehouder, die twee jaar zijn Optimat Master-systeem in gebruik had, vertelde ons met een brede glimlach: ‘Ja, ik heb behoorlijk wat geld geïnvesteerd in m’n ruwvoerautomatiseringssysteem, maar de boekhouder vertelde mij vorige week dat de balans er erg goed uitziet.’