Hoe kies je het juiste voederbietenras?

Voederbieten verlagen de ruwvoerkosten en verbeteren de melkwaarden
Voederbieten verlagen de ruwvoerkosten en verbeteren de melkwaarden

Het groeiende areaal voederbieten bewijst wel dat er genoeg redenen zijn om deze VEM-knaller te telen. Maar waar moet je nou op letten bij het kiezen van het ras? Wat zijn belangrijkste afwegingen die je moet maken? 

Waarom voederbieten?

Het areaal voederbieten neemt elk jaar toe. Dat is niet zo gek, want door voederbieten te telen verbeter je het rendement van je bedrijf. Dat zit zo: met voederbieten kun je een groot aandeel energierijk ruwvoer van eigen land halen, waardoor je in de aankoop van krachtvoer kunt besparen. Hierdoor gaat de kostprijs per liter melk omlaag. Zelfs bij een teelt die volledig is uitbesteed aan de loonwerker, is er nog steeds sprake van een lage kostprijs per kilogram droge stof.  

Daarnaast zorgen voederbieten in het rantsoen voor betere melkwaarden (meer melkeiwit en melkvet), waardoor je een hogere prijs voor je melk krijgt. Voederbieten zorgen zo dus voor een win-winsituatie!

Voederbieten zijn ook een aanvulling op het bouwplan en tellen mee als derde gewas voor vergroening. Bovendien zijn voederbieten veel droogtetoleranter dan mais, waardoor het ook in periodes van droogte een opbrengstzeker gewas is.

Voederbieten: VEM-knaller en droogtetolerant voedergewas
Voederbieten: VEM-knaller en droogtetolerant voedergewas

Zo kies je het juiste voederbietenras voor jouw bedrijf

Stel, je wilt ook voederbieten gaan telen: wat zijn dan nu de belangrijke afwegingen die je moet maken bij de keuze van een voederbietenras?

1. Wat is het doel van de teelt?
Ben je melkveehouder en wil je zelf meer ruwvoer produceren? Kies dan voor de meer traditionele voederbieten. Deze hebben een lager drogestofgehalte, zijn daardoor wat zachter en het beste om vers te voeren. De moderne veredelde voederbieten hebben een wat hoger drogestofgehalte, waardoor ze wat harder zijn en ook goed geschikt zijn om versnipperd in te kuilen over of door de mais.
Ben je akkerbouwer en wil je voederbieten telen voor veehouders uit de omgeving? Kies dan voor voederbieten met een hoog drogestofgehalte. Deze zijn het makkelijkst te rooien, met de minste beschadigingen. Deze bieten kunnen goed bewaard worden op de plaat om daarna verhandeld te worden. Dit type voederbieten komt veelal uit de suikerbietenveredeling en is daardoor wat harder en heeft meer groeven, waardoor het meer last kan hebben van tarra.

2. Hoe staat het met de bodem?
Voer altijd een bodemanalyse uit voor je voederbieten gaat telen en kies het voederbietenras op basis van deze analyse. Is er sprake van een Rhizoctoniabesmetting in de bodem? Kies dan altijd voor een ras met Rhizotoniatolerantie. Kies bij een gezonde grond voor rassen met de hoogste opbrengst. Op de rassenlijst kun je zien welke rassen de hoogste opbrengst hebben, hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zand- en kleigronden.

3. Wat zegt de rassenlijst?
Raadpleeg bij je raskeuze altijd de onafhankelijke Nederlandse voederbietenrassenlijst. Het Rassenbulletin Voederbieten 2022 van Wageningen University & Research geeft onafhankelijke cijfers van meerjarig onderzoek over de verschillende beschikbare voederbietenrassen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien wat het drogestofgehalte en de opbrengst van een ras zijn en hoe de tolerantie tegen bepaalde ziektes is.

Voederbieten van DLF: voor ieder bedrijf het juiste ras

Of het nou gaat om de feedbeet voor de akkerbouwer die produceert voor de melkveehouder uit de buurt, voor de veehouder die graag verse bieten wil voeren, of voor de veehouder die de voederbiet wil inkuilen met de mais: voor elk bedrijf hebben wij het juiste ras. Lees hier verder om erachter te komen wat de verschillen tussen onze voederbietenrassen zijn.

DLF-voederbieten: voor elk bedrijf het juiste ras
DLF-voederbieten: voor elk bedrijf het juiste ras