Investeren in diepere beworteling

Droogte en hitte hadden vorig jaar een verwoestende uitwerking op veel graspercelen. DLF maakt zich hier al langer zorgen over. Samen met Deense universiteiten investeerde de grasveredelaar in onderzoek om grasplanten met een diepere beworteling te selecteren.

Diepere wortels kunnen beter bij voedsel- en vochtaanbod dat dieper in de bodem zit. Een diepere beworteling zorgt ook voor een gezondere bodem die zowel in droge als in natte perioden beter functioneert. Ook wordt er bij meer wortels meer CO2 vastgelegd.

Gezamenlijk onderzoek naar beworteling

De effecten van betere beworteling zijn in de praktijk wetenschappelijk gezien echter lastig te testen. DLF heeft daarom een paar jaar geleden een samenwerking opgezet met drie Deense universiteiten. Onder de noemer RadiMax is een faciliteit opgezet om specifiek beworteling gedegen te onderzoeken.

Tot nu toe zijn meer dan 250 Engels raaigrassen in de RadiMax getest. De resultaten laten grote genetische verschillen zien, die het bedrijf in staat stellen om rassen met diepere wortels verder door te ontwikkelen. De metingen uit de RadiMax worden gecombineerd met genoomselectie, waardoor DLF-veredelaars de lengte en de hoeveelheid van de wortels van elk nieuw ras kunnen voorspellen op basis van een DNA-test.

Screening voedergras rassen
Screening van rassen in de RadiMax-faciliteit

Stresssituaties creëren

De proeven in Denemarken vinden plaats in vier kassen, waarbij de grassen met water van onderop worden geïrrigeerd. De biomassa van de grassen boven de grond wordt continu bijgehouden, waarmee een zeer goede indicatie van de beworteling onder de grond wordt opgedaan.

Door meer en minder water toe te voegen worden stresssituaties voor de grasplanten gecreëerd. Met camera’s wordt vervolgens gevolgd en vastgelegd hoe de wortelgroei van de planten daarop reageert. Hierdoor wordt inzichtelijk welke grassen zich het beste handhaven en dus met hun wortels het stevigst vestigen nadat ze als zaadje gezaaid worden.