Tips voor maisonderzaai

De keuze van uw onderzaaimengsel en -moment hangt af van uw gekozen maisras (vroeg of laat). Maar heeft u tijdens de inzaai van de mais nog geen onderzaai gedaan of kunt u de mais niet oogsten voor 1 oktober, dan is het verplicht om de komende weken onderzaai in de mais te doen (op zand- en lössgronden).

Vanggewas inzaaien tijdens het groeiseizoen (onderzaai)

Om het vanggewas tijdens het groeiseizoen van de mais in te zaaien kunt u het beste wachten tot de mais op kniehoogte gegroeid is, vlak voor het sluiten van het gewas. Afhankelijk van het grasmengsel kan in een eerder of later bladstadium gezaaid worden. Het grote voordeel hiervan is dat dit gecombineerd kan worden met een mechanische onkruidbestrijding in de mais.

Tips voor onderzaai

 1. Kies het juiste onderzaaimengsel
  Er zijn verschillende graszaadmengsels beschikbaar in de markt, kies een grasgroenbemester die bedoeld is voor onderzaai in de mais. Grassen die te snel of agressief groeien, kunnen overwoekeren, wat een nadelig effect op de groei van de mais kan hebben. Kies voor een mengsel met traag groeiende soorten, zoals: kropaar, rietzwenk, traag groeiend Italiaans en Engels raaigras.

 2. Zaai op het juiste moment
  Zaai de groenbemesters wanneer de mais 40 tot 50 cm hoog is. De mais zal zich daarna mooi kunnen sluiten wanneer het gras opkomt.
   
 3. Let op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
  Wacht bij het toepassen van bodemherbiciden 7 tot 10 dagen met het inzaaien van de groenbemester in de mais.
   
 4. Breng het zaad goed in de grond aan
  Gebruik tijdens het inzaaien bij voorkeur een schoffel of wiedegcombinatie. Wanneer het zaad een goed bodemcontact heeft, is er meer vocht beschikbaar en is de kans van slagen een stuk groter.

 

Kies het juiste grasonderzaaimengsel voor uw inzaaimethode:

Bekijk hier de maisonderzaaimengsels.