Waarom is maaimanagement bij gras zo belangrijk?

Om de kwaliteit van het grasland hoog te houden en het potentieel van het perceel maximaal te benutten is de juiste maaihoogte van cruciaal belang. Door grasland op het verkeerde moment te maaien of de verkeerde maaihoogte in te stellen kan het gras flink beschadigd raken. Denk daarom goed na over uw maaimanagement, zodat u het grasland op kwaliteit houdt.

Gras is een gewas dat een goede hergroei heeft, men kan er dan ook meerdere sneden per jaar van oogsten. Het weet zichzelf dus na elke snede weer te herstellen. Het mechanisme in de plant dat voor de hergroei zorgt, kan echter ook beschadigen. Op een bepaalde hoogte in de grasplant zit het groeipunt. Vanuit dit punt schieten de nieuwe scheuten uit bij de hergroei. Bij het te kort afmaaien wordt dit groeipunt ook mee afgemaaid. Hierdoor kost het de grasplant te veel moeite en energie om weer te groeien voor de volgende snede, wat opbrengstverlies tot gevolg heeft.
Wanneer het groeipunt van het gras meerdere malen afgemaaid wordt, kan dit zelfs blijvende open plekken in het grasland veroorzaken.

Optimale maaihoogte verschillend

Grasland bestaat uit een diversiteit aan grassoorten. Blijvend grasland bestaat in de meeste gevallen voornamelijk uit Engels raaigras. Bij deze grassoort adviseren wij een maaihoogte van 5-6 cm. Gelukkig gaat dat bij deze percelen meestal ook goed, deels omdat Engels raaigras een erg goede standvastigheid heeft.
De meest voorkomende problemen zijn bij tijdelijk grasland (1-5 jaar). Deze percelen bevatten vaak grassoorten met een extra hoge opbrengst en soms een iets mindere standvastigheid. De juiste maaihoogte is dan extra van belang om geen open zode te krijgen.
Grassoorten zoals Italiaans raaigras en festuloliums zijn erg gevoelig voor een te lage maaihoogte. Festulolium heeft bijvoorbeeld een hoger groeipunt. Dit zorgt voor een snelle hergroei met veel opbrengst, voorwaarde hierbij is wel dat er op minimaal 7-8 cm gemaaid wordt. Hiermee loopt u geen risico dat het gras kapot gemaaid wordt en blijft het perceel gedurende meerdere jaren van goede kwaliteit. Bijkomend voordeel is dat een grasland met een hogere stoppellengte voor minder vervuiling bij het schudden en harken zorgt, waardoor er minder ruw as in de kuil komt.

Wat is het juiste maaimoment?

Niet alleen de maaihoogte is belangrijk, maar ook het maaimoment heeft invloed op de kwaliteit van de gemaaide snede en het grasland zelf. Een jong grasplantje dat net uitgeschoten is, heeft de beste kwaliteit omdat het gras goed verteerbaar is. Hoe dichter het gras bij de doorschietdatum komt, hoe verder de kwaliteit achteruit gaat. Om zowel een goede opbrengst als kwaliteit te behalen willen we het gras net voordat het in de aar schiet maaien. Als er te laat gemaaid wordt, komen er stengels in en schiet de kwaliteit onderuit.
Ook is het belangrijk om te kijken of er een zware of lichte snede op het perceel staat. Als een zware snede te lang op het perceel blijft staan, zorgt dit voor verstikking van de jonge scheuten onderin. Bij een zware snede is het dan ook van belang iets hoger te maaien dan normaal, om het gras voldoende ruimte te geven voor een goede hergroei.