‘Als een kalf blij en gezond is, ben ik dat ook’

Wanneer je de vaarzen op 22 maanden leeftijd wilt laten kalven, moet er in de opfok wel wat gebeuren. Renske Nynke van der Weerd verzorgt de jongste generatie met precisie, passie én met de producten van ECOstyle. ‘Als de kalveren ziek dreigen te worden, grijp ik al in. Ze mogen geen grammetje groei missen.’

Als kalf op het bedrijf van de familie Van der Weerd in het Friese Scherpenzeel word je in een zorgzaam nest geboren. Boerin Renske Nynke – die met man Nico en zonen Klaas en Gert-Jan het bedrijf met 250 melkkoeien runt – is verantwoordelijk voor de jonge kalveren en omschrijft het ambitieuze doel: ‘We laten de vaarzen kalven op een leeftijd van 22 maanden en we verwachten een hoge melkproductie en een lange levensduur. Dat kan alleen als er helemaal niets misgaat in de opfok.’

Weerstand tegen ziektekiemen

Renske Nynke laat dus helemaal niets aan het toeval over en dat begint al bij het afkalven. ‘We streven ernaar altijd bij het kalven te zijn, dag en nacht’, vertelt de boerin, die met het flesje Melissengeist AdemSpray klaarstaat om de ademhaling van het kalf meteen op gang te helpen.

Vervolgens melken ze de koe direct met de mini-melker, zodat het kalf snel biest krijgt. ‘Verse biest is het allerbest.’ Een brix-refractometer hoort bij Renske Nynke tot de standaarduitrusting. ‘Wanneer de biestwaarde lager is dan 23, meng ik er geconcentreerde gevriesdroogde biestpoeder bij.’ 

Ze vervolgt de melkperiode met drie keer per dag kunstmelk, waarna de kalveren naar de drinkautomaat gaan. Daar mengt ze standaard – wanneer de r in de maand zit – BronchActive door de melk om de luchtwegen gezond te houden én de drinklust te stimuleren. ‘Het is belangrijk dat de kalveren blijven drinken, want dan blijven ze ook groeien en daarmee hebben ze weerstand om zich tegen ziektekiemen te wapenen.’

Minder antibiotica, meer ECOstyle

Het gebruik van de ECOstyle-producten is eigenlijk een gevolg van het streven om minder antibiotica te gebruiken in de melkveehouderij. ‘Dan zoek je naar andere producten om te voorkomen dat ze ziek worden. Naast voeding, huisvesting en andere managementzaken is voor ons werken met ECOstyle ook een van die maatregelen. We werken nu veel meer preventief’, legt Renske Nynke het gebruik van de natuurlijke middelen uit.

‘Ooit begonnen we met Pyrogenium bij de melkkoeien om ze meer weerstand mee te geven. Van lieverlee zijn we ook andere producten gaan gebruiken, met name in de kalveropfok. We willen minder antibiotica gebruiken en dan zoek je naar andere producten om te voorkomen dat de dieren ziek worden.’

Op tijd ontdekken dat het niet goed gaat

Ondanks alle zorg ligt ziekte altijd op de loer, weet Renske Nynke. ‘De kunst is om nog voordat het kalf echt ziek wordt, te ontdekken dat het niet goed gaat. Vaak laten kalveren dat ook al één tot twee dagen ervoor zien.’

Dat is het moment dat de boerin de producten van ECOstyle erbij haalt. ‘Ik heb ze allemaal op voorraad,’ geeft ze aan. Coffea is een oppepper en zorgt ervoor dat de kalveren de eetlust houden, Colosan ontspant de spijsvertering, Immulon geeft meer weerstand en een middel als IJzerSterk krijgen de kalveren standaard om ze zo een krachtige start te geven. ‘Antibiotica zijn voor ons het laatste stapje, als de kalveren ziek worden, heb je die echt nodig.’

Zorg op maat

De kalveren krijgen zorg op maat. ‘Geen kalf is hetzelfde’, zegt Renske Nynke, die gediplomeerd dierenarts- en doktersassistente is. ‘Mijn zoon Klaas zegt altijd: “Als een kalf bij ons levend ter wereld komt, moet het wel heel goed z’n best doen om dood te gaan.”‘

Voor Renske Nynke is het vanzelfsprekend dat ze goed voor de kalveren zorgt. ‘Wanneer de kalveren blij en gezond zijn, ben ik dat ook. Ze zijn afhankelijk van mij en ik wil niet dat er door mijn nalatigheid iets niet goed gaat. We doen dan ook alles om dat te voorkomen.’