De natuurlijke pijnstillers boswellia, kurkuma en wilgenbast

Wist je dat boswellia, kurkuma en wilgenbast een krachtige combinatie zijn en daardoor goede pijnstillers? Er is jarenlang onderzoek gedaan naar deze stoffen en dankzij het wetenschappelijke bewijs is er veel over bekend. We vertellen je graag meer over de kracht van elk kruid!

Ontstekingen verminderen en pijn verlichten met Boswellia serrata

De hars van Boswellia serrata wordt al eeuwen gebruikt ter gewrichtsondersteuning bij de Indiase geneeskunde! Boswellia bevat een stof die zich kan binden aan bepaalde enzymen die ontstekingen bevorderen, ook wel leukotrinen genoemd. Leukotrinen houden chronische ontstekingen in stand. Boswellia zorgt ervoor dat deze enzymen blokkeren, zodat ontstekingen verminderen of voorkomen worden. Boswellia is daarom bij artrose en gewrichtsontsteking goed inzetbaar.

Het vermindert en voorkomt niet alleen ontstekingen, maar heeft ook een licht pijnstillende werking. Het effect van boswellia wordt vergeleken met het effect van corticosteroïden. Door in de bast van de boswellia-boom te kerven, komt sap vrij dat gomhars en olie bevat. Dit worden uiteindelijk korrels die gebruikt kunnen worden.

Geneeskrachtig kurkuma

Het eeuwenoude geneeskrachtige kruid kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt door de Indiase geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde. Kurkuma is familie van gember en ziet er hetzelfde uit qua bloeien en groeien. De wortelstokken van de plant worden vermalen tot poeder, dat de naam kurkuma of geelwortel heeft.

Ontstekingsremmend en pijnstillend

De werkzame stof in kurkuma is curcumine, een zeer krachtig antioxidant met een sterk zuiverend en celbeschermend effect. Curcumine werkt sterk ontstekingsremmend en is daardoor een natuurlijke pijnstiller. Het wordt succesvol ingezet bij bijvoorbeeld artrose vanwege het (pijn)verlichtende effect. Ook verhoogt kurkuma de weerstand en beschermt het de gezondheid van de lever. Bijvoorbeeld na een zware geboorte is het voorkomen van een ontsteking en het verlichten van pijn belangrijk, kurkuma is hierbij een belangrijke ondersteuning. Ook ondersteunt kurkuma het immuunsysteem. Het stimuleert de productie van het cAMP-eiwit, dat onmisbaar is voor een goed immuunsysteem.

Wilgenbast verlicht pijn en koorts

Wilgenbast is dé natuurlijke pijnstiller. Vroeger werd veel gekauwd op wilgenbast om pijn en koorts te verlichten. Wilgenbast is nog steeds erg effectief bij de verlichting van pijn en koorts.

Pijnstiller uit de natuur

De werkzame stof in wilgenbast is salicine; het lichaam zet dit om naar salicylzuur en het zorgt voor pijnverlichting. Wilgenbast verlaagt de hoeveelheid prostaglandinen; dit is een hormoonachtige stof die pijn en ontstekingen veroorzaakt. Behalve salicine zijn de flavonoïden (antioxidanten) ook deels verantwoordelijk voor de pijnstillende werking. Deze antioxidanten verminderen schade aan weefsel door ontstekingen, waardoor pijn wordt verminderd.