De zin en onzin van pijnstillers bij melkvee

Het beste medicijn tegen pijn bij koeien is om de koe aan het (vr)eten te houden. Want pijn geeft stress en spanning. Dit resulteert in een verminderde eetlust, verminderde (melk)productie en verminderd welzijn. Met pijnstilling blijft de melkproductie op peil en voelt de koe zich sneller beter.

Pijnstilling wordt daarom steeds vaker standaard toegepast bij uierontsteking, baarmoederontsteking of tussenklauwontsteking. Pijnstilling helpt goed in dit soort stressvolle omstandigheden en geeft een beter welzijn van de koe.

Ontstaan van pijnstillers

Al meer dan 120 jaar geleden werd de pijnstiller aspirine op de markt gebracht. Aan de basis van deze pijnstiller liggen de grondstoffen wilgenbast en moerasspirea. Wilgenbast en moerasspirea bevatten de stof salicine, die een pijnstillende werking heeft.
In de loop van de tijd zijn onderzoekers de werkzame stof gaan synthetiseren. Eerst als salicylzuur, wat erg schadelijk voor de maag bleek, later als acetylsalicylzuur. Van dit laatste werd in 1897 een synthetische vorm gemaakt. Het begin van de welbekende aspirine!

Hoe werkt pijn?

Wanneer weefsel in het lichaam wordt beschadigd, produceren lichaamscellen een enzym (COX, cyclo-oxygenase) dat de aanmaak van prostaglandine stimuleert. Prostaglandinen zijn een groep hormonen die op lokaal niveau processen zoals een ontsteking, pijn of koorts reguleren. Prostaglandine stuurt vervolgens pijnsignalen naar de zenuwuiteinden. De zenuwen sturen deze pijnprikkels naar de hersenen. Vanaf dat moment wordt pijn ervaren.
Wanneer een pijnstiller gebruikt wordt, wordt het enzym COX uitgeschakeld. Er wordt dan minder prostaglandine aangemaakt, waardoor de koe minder pijn ervaart.

Voordelen van pijnstillers

Een pijnstiller ondersteunt het welzijn en vaak ook de genezing van de koe en stimuleert daardoor het blijven (vr)eten. Een koe zal zich dan sneller beter voelen, wat het herstel bevordert. Bij gebruik van pijnstillers is het genezingspercentage dan ook hoger.

Nadelen van pijnstillers

Helaas hebben pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAID's) ook nadelen. Een lange wachttijd voor melk- en/of vleesvee is bijvoorbeeld een nadeel en ook de werkingsduur. Als de pijnstiller niet in de bloedbaan (intraveneus) gespoten wordt, werkt het na enkele uren.
Stress door injecteren kan ook als nadeel worden gezien. Maar wanneer injecteren correct gebeurt, met de juiste hoeveelheid, zal de koe geen stress ervaren.
Pijnstillers worden, net als andere diergeneesmiddelen, in de lever gemetaboliseerd en door de nieren uitgescheiden. Pijnstillers hebben dus invloed op deze organen. Bij langdurig gebruik kunnen ze invloed hebben op het maagdarmkanaal, maar eigenlijk moet langdurig gebruik worden vermeden en de oorzaak van het probleem worden aangepakt. Natuurlijke ondersteuning met wilgenbast is dan een goede keuze!

De natuurlijke pijnstiller: wilgenbast

Optimale eetlust en melkproductie behouden tijdens stress en spanning en geen wachttijd? Een natuurlijke ondersteuning met wilgenbast is dan een goede keuze!