Een vitaal kalf in drie stappen

Weerbaar kalf
Een weerbaar en robuust kalf zorgt voor de ontwikkeling naar een gezonde vaars

Een weerbaar en robuust kalf met een goede weerstand is onmisbaar voor de ontwikkeling naar een gezonde vaars. Het weerbaar maken van kalveren is een natuurlijk proces, dat je als melkveehouder vanzelfsprekend goed wilt ondersteunen.

Iedere groeistop heeft een negatief effect op de positieve groeicurve van kalveren. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van deze groeistops aan te pakken.

Ziekte bij kalf van invloed op latere prestaties

In het essay ‘Kalversterfte kan minder als zorgvraag kalf centraal staat’ uit 2017 pleiten vijf onderzoekers van Wageningen University and Research voor een nieuwe benadering van de kalveropfok. 
Zo is geconstateerd dat het sterftepercentage van kalveren al jaren boven de 10 procent ligt en zelfs langzaam stijgt. Uitdroging door een combinatie van vochtverlies door diarree en te weinig vochtverstrekking is doodsoorzaak nummer 1 (56%) en luchtwegaandoeningen nummer 2 (23%). Ook blijkt dat ziekte bij kalveren in de eerste levensweken invloed heeft op latere prestaties. Zo heeft een kalf met diarree zeventien keer meer kans op luchtwegproblemen.

Positieve groeilijnen behouden

De geboorte, de groepshuisvesting en het spenen zijn de grootste risicofactoren voor de weerstand van kalveren. Vermagering, diarree, luchtwegproblemen en een verminderde eet- en drinklust staan een positieve groeicurve in de weg en moeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Hoe worden pasgeboren kalveren vitaal en uiteindelijk gezonde vaarzen?

1. Zuigreflex activeren voor zorgeloze opstart
Biest is een onmisbare bron van voedings- en antistoffen voor pasgeboren kalveren. Deze antistoffen moeten zo snel mogelijk na de geboorte worden aangeboden en opgenomen. De opnamemogelijkheid van antistoffen is twee uur na de geboorte het grootst en neemt daarna snel af. Vanaf twaalf uur na de geboorte nemen de darmen van een kalf nog maar beperkt antistoffen op.
Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de kalveren te weinig antistoffen binnenkrijgt, wat gevolgen heeft voor de weerstand. Door na de geboorte direct Melissengeist AdemSpray in te zetten wordt het kalf niet alleen geactiveerd, maar wordt ook het zuigreflex gestimuleerd. Dit zorgt voor een verbeterde biestopname en daarom is Melissengeist AdemSpray ideaal om in te zetten voor de eerste biestgift.

2. Cruciale aanvullingen
Veel kalveren worden geboren met een ijzergebrek. In de eerste veertien dagen heeft 58 tot 75 procent van de kalveren een ijzertekort. IJzer is onmisbaar voor het transport van zuurstof, een goede afweer, optimale groei en algehele fitheid. Ook speelt ijzer een belangrijke rol bij de aanmaak van afweerstoffen.
Via de melkvoeding krijgen kalveren vaak te weinig vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen. Het aanvullen van cruciale tekorten is dan ook belangrijk bij de ondersteuning van een goede weerstand. Na Melissengeist AdemSpray en de eerste biestgift, is IJzerSterk de onmisbare volgende stap voor een goede opstart. Deze krachtige en complete opstartcocktail compenseert onder andere het ijzertekort. Hierna is het kalf goed voorbereid op de volgende biestgift en kan het lichaam de biest optimaal opnemen.

3. Bevorderen eet- en drinklust voor maximale ontwikkeling
Het behouden van een goede eet- en drinklust zorgt voor een gezonde groei en betere kalveropfok. BronchActive ondersteunt een toename van de eet- en drinklust. Doordat de kalveren vitaler zijn, zijn er minder terugvallers. Ook ondersteunt BronchActive de gezondheid van de luchtwegen. Robuuste kalveren met een gezonde groei en stevige weerstand zijn het resultaat!
Doordat het in vloeibare vorm en in poedervorm beschikbaar is, is het breed toepasbaar via drinkemmer, drinkautomaat en over het voer. BronchActive is ideaal bij kritieke fases, zoals de overgang naar de groepshuisvesting en bij het spenen. Kalveren behouden de eet- en drinklust, waardoor groeistops worden voorkomen.
In onderstaande afbeeldingen hebben we deze informatie handig op een rij gezet!