Mastitis: een integrale aanpak werkt het best (deel 1)

Mastitis en uierontsteking: elke melkveehouder wordt ermee geconfronteerd. Het is niet nodig om met antibiotica te starten. Er zijn diverse natuurlijke middelen met bewezen werking die gefaseerd ingezet kunnen worden. Deel 1 van een serie over het mastitisconcept van ECOstyle.

‘In de praktijk wacht een veehouder vaak een paar dagen als hij beginnende mastitis ontdekt, om in eerste instantie de koe het zelf te laten oplossen. Als het dan niet beter wordt, dan grijpt hij naar antibiotica.’ Dennis Tjoelker, accountmanager melkveehouderij bij ECOstyle, snapt die houding wel. Maar gedreven als hij is, propageert hij een andere aanpak. Daartoe heeft hij met anderen een mastitisbehandelprotocol ontwikkeld.

Stap 1: Pyrogenium

Elke koe beschikt over een groot zelfherstellend vermogen om een beginnende infectie zelf op te lossen. Maar wanneer er een onbalans in het lichaam is, bijvoorbeeld door stress, een beschadiging of een niet optimale darmflora, kan het zelfherstellend vermogen onder druk komen te staan.
Via de melkanalyse of MPR-uitslag is een beginnende infectie vroegtijdig op te sporen. Tjoelker: ‘Op zo’n moment kun je dat zelfherstellend vermogen activeren door Pyrogenium te geven.’
Pyrogenium is al 50 jaar het alternatief om het antibioticagebruik te verminderen en is een heel sterk verdund slangengif. Het geeft een prikkel aan het immuunsysteem, waardoor het zelfherstellend vermogen wordt geactiveerd. Er zijn melkveehouders die op deze manier 80 procent van hun mastitisproblemen oplossen zonder antibiotica’, aldus Tjoelker.

Stap 2: Pyrogenium in combinatie met UierBalsem

Als tijdens het melken de eerste vlokjes zichtbaar worden, dan is het tijd voor de tweede stap in het mastitisconcept: Pyrogenium in combinatie met UierBalsem.
De klassieke uierbalsem kent elke melkveehouder wel en is gebaseerd op één werkzame stof, uiermint. Maar de UierBalsem van ECOstyle bevat maar liefst zeven verschillende kruiden. ‘Dat stimuleert krachtig de doorbloeding én het werkt ontsmettend. Een groot voordeel van UierBalsem, naast zijn bredere werking, is dat het de huid verzorgt en niet irriteert bij langdurig gebruik. Samen met Pyrogenium is dit een krachtig een-tweetje: de UierBalsem zorgt ervoor dat de Pyrogenium beter zijn werk kan doen en dat zodoende de behandeltijd verkort kan worden.’

Lees meer over dit onderwerp in deel 2 van deze serie en in deel 3.