Mastitis: een integrale aanpak werkt het best (deel 2)

Mastitis van meet af aan bij de strot pakken. Daar draait het om in het mastitisconcept van ECOstyle. Deel 1 behandelde de inzet van Pyrogenium en UierBalsem in het beginstadium. In dit deel 2 de derde pijl op de boog: knoflook!

Elke melkveehouder heeft er wel mee te maken: terugkomers en miljonairs! Een behandeling die niet aanslaat of een koe die geen mastitisproblemen vertoonde, maar in één keer uit het niets een celgetal van 1 miljoen heeft. Waarom slaat zo’n behandeling niet aan, en hoe is zo’n explosie in korte tijd mogelijk?
‘Dat heeft vaak te maken met de vorming van een biofilm’, weet Dennis Tjoelker, accountmanager melkveehouderij bij ECOstyle. Notoire mastitisveroorzakers als de Streptococcus uberis of de Staphylococcus aureus zijn typisch van die bacteriën die een biofilm kunnen vormen.

Verhullende slijmlaag

Zo’n biofilm is eigenlijk een slijmlaag met gespecialiseerde bacteriën die de kolonie beschermen tegen bijvoorbeeld antibiotica en lichaamseigen witte bloedcellen: de verdedigers van de koe zelf die de bacteriën als het ware opvreten. De bacteriën onder de slijmlaag krijgen de kans om zich te vermeerderen en kunnen zo opnieuw tot infectie uitgroeien. Dit zijn vaak die koeien die niks laten zien op de melkanalyse of MPR-uitslag en het volgende moment plotseling miljonairs zijn.
‘Deze aanpak is zó ragfijn dat de bacteriën signaalstoffen afgeven. Simpel gezegd houden ze elkaar op de hoogte van met hoeveel ze aanwezig zijn’, doceert Tjoelker. Op een gegeven worden er zoveel signaalstoffen afgegeven dat het moment is aangebroken om gelijktijdig aan te vallen. De aanval is dan zo hevig dat het celgetal explodeert naar een miljoen: de acute miljonairs.

Multitalent knoflook

In dat geval kan stap 3 uit het mastitisconcept worden gezet: de inzet van een combinatie van Pyrogenium, UierBalsem en Panax Knoflookbolus. ‘Knoflook is eigenlijk een multitalent’, vertelt de accountmanager van ECOstyle, die eraan toevoegt dat het hier om zwarte knoflook gaat dat geen geur- of smaak achterlaat in de melk.

Ginseng stimuleert lever

De bolus heeft als voorvoegsel ‘Panax’ omdat er naast knoflook ook Panax Ginseng in zit. In Oost-Azië (China, Korea, Japan) wordt dat in de humane geneeskunde al eeuwenlang gebruikt. Het gaat om de wortel van de Panax Ginseng.

Lees meer over dit onderwerp in deel 1 van deze serie en in deel 3.

Bron: https://www.hhmi.org/scientists/bonnie-l-bassler