Pyrogenium een vervanger van antibiotica?

Sinds de reductie van het antibioticagebruik in 2012 zijn er veel alternatieve middelen op de markt voor de veehouderij bijgekomen. Een bekend alternatief voor antibiotica is Pyrogenium. Maar is dit eigenlijk wel een vervanger voor antibiotica?

Wanneer het zelfherstellend vermogen van een dier niet meer of onvoldoende aanwezig is om een bacteriële infectie te bestrijden, zijn antibiotica het laatste redmiddel.

Jarenlang zijn antibiotica veelvuldig ingezet als eerstekeusmiddel. Dit resulteerde in een relatief hoog antibioticagebruik, waardoor diverse bacteriën resistent zijn geworden. 

Meer weten over hoe resistentie ontstaat? Bekijk dit (Engelstalige) filmpje!

Verarming van de darmflora

Door de focus te verleggen naar het zelfherstellend vermogen van het dier (weerstand) in plaats van het curatief behandelen van infecties, is het goed functioneren van de darmflora onmisbaar.

De microflora (bacteriële kolonies) in de darm is essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem, omdat deze direct ‘communiceert’ met het immuunsysteem. Hoe breder de darmflora is opgebouwd, hoe beter het immuunsysteem werkt. Met een goede weerstand is het lichaam beter in staat om bacteriële infecties zelf te overwinnen. Dit komt de gezondheid van het vee ten goede.

Het verschil tussen antibiotica en Pyrogenium (slangengif)

Antibiotica hebben een direct dodend effect op bacteriën in het lichaam. Ze zijn niet alleen effectief tegen ziekteverwekkers, maar doden ook ‘goede’ bacteriën die de darmflora van het dier in balans houden. Een verstoring hiervan zorgt voor een verarming van de darmflora, wat een negatief effect heeft op het zelfherstellend vermogen van het dier. 

Pyrogenium stelt het dier in staat om zelf de infectie te bestrijden door het stimuleren van het immuunsysteem. Dit heeft een positief effect op het zelfherstellend vermogen van het dier. Een hoger zelfherstellend vermogen betekent meer weerstand tegen mogelijk nieuwe infecties. 

Lees in dit blog meer over de kracht van Pyrogenium, slangengif.

Celgetal en geleidbaarheid dalen

In de onderstaande praktijkstudie uit 2013 is het effect van een antibiotica- en Pyrogeniumbehandeling goed te zien. De geleidbaarheid in de melk daalt significant met Pyrogenium en laat een vergelijkbare daling zien als bij de antibioticagroep. Wanneer er een ontsteking in de uier plaatsvindt, stijgt de geleidbaarheid door een verhoging van de concentratie natrium en chloor in de melk. Deze verhoging wordt veroorzaakt doordat de cellen in de uier worden beschadigd.

Geleidbaarheid
Figuur 1 – Geleidbaarheid van dag –5 tot dag 21

Pyrogenium als eerstekeusmiddel

Door gebruik te maken van het natuurlijke diergeneesmiddel Pyrogenium bij weerstandsvermindering of ziekte wordt het immuunsysteem ondersteund. Dat heeft een positief effect op het zelfherstellend vermogen van het dier. Het aantal ziektegevallen in de veestapel wordt verminderd en ook het gebruik van antibiotica wordt zo verlaagd.

Financieel is het middel aantrekkelijk, maar ook arbeidstechnisch is het minder gedoe, omdat de melk niet uitgehouden hoeft te worden. Pyrogenium heeft nul dagen wachttijd voor melk en vlees en wordt steeds vaker toegepast als eerstekeusmiddel bij ziekte.

Pyrogenium levert geen bijdrage aan het resistent worden van bacteriën.