Zes tips om luchtwegproblemen bij kalveren te voorkomen 

Door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur en de hoge luchtvochtigheid in de herfst worden kalveren gemakkelijk vatbaar of ziek. Niet willen drinken, lusteloosheid en hoesten zijn grote ergernissen en kosten u energie en geld. Een optimale opstart in de eerste tien levensweken zonder problemen maakt het werkplezier een stuk aangenamer. 

Luchtwegproblemen zijn voor veel kalveren een groot probleem. Waar worden die problemen door veroorzaakt? Meerdere omgevingsfactoren kunnen een rol spelen, zoals een verminderde weerstand, bacteriën, virussen en omgevingsfactoren, zoals het klimaat en de huisvesting. Wist u bijvoorbeeld dat een kalf dat diarree heeft gehad, 17 keer meer kans heeft op luchtwegproblemen?

Geen bescherming tegen ziekteverwekkers 

Een kalf wordt zonder afweer geboren en heeft dus goede bescherming nodig tegen het vochtige najaar. Voldoende afweer ontwikkelen gebeurt uiteraard door het geven van de eerste biest, maar ook voldoende drinklust is hier erg belangrijk. 

Belang van biest 

Biest is een onmisbare bron van voedingsstoffen en antistoffen (immunoglobulinen) voor pasgeboren kalveren. Deze antistoffen moeten zo snel mogelijk na de geboorte worden aangeboden en opgenomen.
De opnamemogelijkheid van antistoffen is de eerste twee uur na de geboorte het grootst en neemt daarna snel af. Al vanaf twaalf uur na de geboorte nemen de darmen van een kalf nog maar beperkt antistoffen op. Kalveren die de eerste voeding pas na twaalf uur krijgen, hebben een grotere kans op een verminderde weerstand, omdat ze minder afweerstoffen hebben gekregen en daardoor vatbaarder zijn voor infecties. 

Krijgt een kalf niet op tijd de juiste hoeveelheid en kwaliteit biest, dan heeft dat dus een grote invloed op de weerstand en vatbaarheid van het kalf voor bijvoorbeeld luchtwegproblemen. Benieuwd hoe je een vitaal kalf krijgt in drie stappen

Bescherming tegen bacteriën en virussen 

De luchtwegen van een kalf bevatten natuurlijke afweermechanismen die tegen  ‘binnendringers’, zoals bacteriën en virussen, beschermen. Wanneer deze bescherming niet op orde is door een verminderde weerstand, kunnen luchtwegproblemen zoals een longontsteking het gevolg zijn. Kalveren die geen goede weerstand hebben, kunnen minder energie opbrengen om goed te blijven drinken. En juist voldoende drinken is belangrijk voor een goede weerstand.

Vanzelfsprekend geven luchtwegproblemen een verstoring op de groeicurve en juist extra groei zorgt voor een weerbaarder en robuuster kalf. Start daarom altijd op de tweede dag na de geboorte met BronchActive. Met BronchActive start de ontwikkeling van een robuust kalf voor de toekomst en het voeren van de kalveren wordt een stuk aangenamer.

Optimale omgeving voorkomt problemen 

Naast voldoende biest en antistoffen na de geboorte zijn er natuurlijk meer factoren belangrijk voor een goede weerstand en het voorkomen van (luchtweg)problemen. We zetten de 6 tips op een rij: 

  1. Ondersteun de ademhaling van een pasgeboren kalf met Melissengeist AdemSpray. Door een vlotte opstart krijgt een kalf eerder biest binnen en worden de antistoffen optimaal opgenomen.  
  2. Uit onderzoek van WUR blijkt dat een kalf met diarree 17 keer meer kans heeft op luchtwegproblemen. Een vlotte opstart en goede weerstand zijn dus onmisbaar. 

  3. Geef vanaf de tweede dag na geboorte BronchActive vloeibaar. Een goede groei is onmisbaar bij de ondersteuning van de weerstand en het immuunsysteem. BronchActive ondersteunt gezonde luchtwegen en een goede eetlust. Met BronchActive start de ontwikkeling van een robuust kalf voor de toekomst en het voeren van de kalveren wordt een stuk aangenamer. 

  4. Deel kalveren in op leeftijd, bijvoorbeeld kalveren tot 2-3 weken oud in eenlingboxen of iglo’s en daarna in een groep met leeftijdsgenoten tot ze 16 weken oud zijn. Zo voorkom je dat virussen en bacteriën blijven rondgaan door verschillende leeftijden.  

  5. Ondersteun kalveren bij het verhuizen van de eenlingbox naar de groepshuisvesting en wanneer ze van de melkvoeding afgaan met BronchActive-poeder, om een weerstandsdip te voorkomen.  

  6. Een omgeving waar kalveren droog en warm kunnen liggen, is onmisbaar. Voldoende frisse lucht is hierbij belangrijk, zonder dat het gaat tochten.