Bent u klaar voor het nieuwe weideseizoen?

De koeien gaan weer naar buiten! Voor velen is dat het ultieme lentegevoel. Voorafgaand hieraan worden afwegingen gemaakt: gaan we eerst maaien of direct weiden?

Is de afrastering in orde? Hoe liggen de kavelpaden en de waterbakken erbij? Staat er voldoende gras, maar ook niet te veel? Hoe lijkt het weer de komende dagen?

Voordat de koeien naar buiten gaan, is het ook een goed moment om de watervoorziening in de weide te controleren. Wat kunt u praktisch doen om klaar te zijn voor het nieuwe weideseizoen? Bekijk het in deze video.

Schoon drinkwater in schone drinkbakken

Schoon en smakelijk drinkwater begint met het schoonmaken van de waterbakken. Neem na het schoonmaken een watermonster en laat dit onderzoeken via het Drinkbakcheck-wateronderzoek. Als de waterkwaliteit in de weidedrinkbak voor verbetering vatbaar is, kunt u de oorzaak achterhalen.

Het schoonmaken van de waterbak is nodig als er een duidelijke biofilm aan de rand van de waterbak te voelen is, als er meer dan 2 cm slibdeeltjes op de bodem van de drinkbak ligt of als de sliblaag (o.a. voerresten, bezinksel) stinkt. Zijn de waterbakken na schoonmaken snel weer vervuild zonder duidelijke oorzaak? Neem dan een watermonster direct uit de leiding of waterinlaat van de drinkbak. De uitslag geeft inzicht in de mate van en het type vervuiling en kan u doen besluiten om de leidingen te reinigen.   

Ga voor goed water!

Voor gezonde dieren en een optimale melkproductie is het belangrijk de kwaliteit en smakelijkheid van water op de drinkplaats te borgen. Dit kan door ten minste twee keer per jaar een Drinkbakcheck-wateronderzoek uit te voeren.

Aanvullend kunt u maandelijks de GD-zelftest doen om een eerste inschatting van de waterkwaliteit te maken. Dat kan door het monster genomen uit de drinkbak te vergelijken met kraanwater en te beoordelen op kleur, geur, helderheid en bezinksel.

Meer over de Drinkbakcheck

Vraag de GD-zelftest aan