Biest melken en bewaren

Uit onderzoek in binnen- en buitenland blijkt dat tientallen procenten van de verstrekte biest een te hoog kiemgetal hebben. Deze kiemen horen niet thuis in de darm en verstoren de IgG-opname. Het is daarom belangrijk dat de biest hygiënisch wordt gewonnen en in een koelkast wordt bewaard.

Als biest wordt ingevroren, doe dit dan zo snel mogelijk na winning. De biest kan maximaal 1 jaar bij -20 °C bewaard worden. Niet alleen bij het melken en het bewaren van de biest is hygiëne belangrijk. Ook schoon materiaal (emmers, flessen, spenen, et cetera), schone handen en schone kleding voorkomen dat het pasgeboren, gevoelige kalf meteen in aanraking komt met te veel ziektekiemen. 

Biestmanagement

Goed biestmanagement is meer dan alleen hygiëne en kost de nodige tijd en energie, maar levert ook veel op. Het is belangrijk ter preventie van ziekten bij het pasgeboren kalf en voorkomt tegelijkertijd veel extra arbeid, kosten en ergernissen bij u als veehoud(st)er. 

Download hier de handige kaart ‘Biestmanagement: de basis voor een gezonde opfok’

Inzicht in de daadwerkelijke biestopname

Waar een biestmeter u vertelt hoe de kwaliteit van de biest is, vertelt de Biestopnamecheck u wat de kalveren daadwerkelijk opnemen aan beschermende antistoffen (IgG). Meer informatie over de Biestopnamecheck.

‘Biest is als vloeibaar goud’, aldus GD-dierenarts Debora Smits. In onderstaande video vertelt zij over de kracht van biest en het belang van een goed biestmanagement voor een optimale jongveeopfok.