Giardia en coccidiose: een sta-in-de-weg
Een bekend probleem tijdens de jongveeopfok is diarree. Vooral in de eerste levensmaanden zien we vaak diarree, met een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kalf. De oorzaak van diarree kan een ziekteverwekker (infectieus) zijn, of bijvoorbeeld voerfouten (niet-infectieus), of een combinatie van beide.
Vaak ontstaat diarree door een combinatie van factoren, waaronder ziekteverwekkers. Diarree wordt daarom een multifactoriële aandoening genoemd. Denk daarbij aan een minder goede biestvoorziening of een vieze omgeving (hoge infectiedruk).
Ziekteverwekkers die diarree bij kalveren kunnen veroorzaken, zijn: bacteriën, virussen en parasieten. Bekende bacteriën zijn Salmonella en E. coli, bij de virussen komen rota- en coronavirus het vaakst voor.
Voor parasieten geldt dat drie verschillende parasieten het meest worden waargenomen: Cryptosporidium parvum, Giardia en Eimeria (veroorzaker van coccidiose). Vaak zien we cryptosporidiose (samen met rota) in de eerste levensweken en Giardia en coccidiose bij kalveren rond één maand en ouder. Parasieten kunnen de ontwikkeling van het kalf behoorlijk doen stagneren.
Symptomen Giardia- of Eimeria-infectie
Giardia en coccidiose (een Eimeria-infectie) komen vaak rond dezelfde leeftijdsperiode voor. Op basis van de symptomen kan in de praktijk moeilijk onderscheid worden gemaakt tussen deze twee kiemen. Daarbij kunnen ze ook nog tegelijk voorkomen. Een infectie met Giardia leidt tot beschadiging van de dunne darm en verminderde opname van voedingsstoffen en water. Het typische beeld is chronische diarree met tussenpozen. Het kalf heeft minder eetlust, een doffe vacht en er treedt groeivertraging op.
Bij klinische coccidiose heeft het kalf diarree, vaak perst het op de mest en in een deel van de gevallen zit er slijm of bloed in de mest. Ook deze kalveren hebben minder eetlust, een doffe vacht en conditieverlies. Niet alle kalveren met coccidiose krijgen diarree. Sommige geïnfecteerde dieren blijven alleen achter in groei en in gewicht, coccidiose is dan subklinisch, maar geeft wel schade.
Een gezonde opfok, voor gezonde melkkoeien
Een probleemloze opfok met focus op een goede ontwikkeling is voor een kalf essentieel voor een gezond, productief en vruchtbaar leven als melkkoe. Elke fase binnen de jongveeopfok heeft impact op het einddoel en kent z’n eigen uitdagingen. De jongvee-aanpak van GD helpt u om in zeven fasen beter inzichtelijk te krijgen waar nog kansen liggen in de optimalisatie van uw jongveemanagement. We kijken daarbij telkens naar drie thema’s: ziekteverwekkers, voeding en huisvesting.