Goede mineralenvoorziening belangrijk voor goede vruchtbaarheid

Productieve koeien met een goede vruchtbaarheid zijn van belang voor goede technische en economische resultaten op het bedrijf. Het is algemeen bekend dat koeien met baarmoederontsteking of koeien die aan de nageboorte blijven staan, minder snel drachtig worden. Er zijn dan meer inseminaties nodig per dracht en de tussenkalftijd neemt toe. Sommige koeien worden zelfs helemaal niet meer drachtig, waardoor ze het bedrijf eerder dan gewenst verlaten. 

Een goede mineralenvoorziening vergroot de weerstand en verkleint het risico op het aan de nageboorte blijven staan en op baarmoederontsteking na afkalven. Het verkleint dus de risico’s van een verminderde vruchtbaarheid en van verhoogde afvoer als gevolg daarvan. De meeste zekerheid of de mineralenvoorziening goed voor elkaar is, krijgt u als veehouder door:

  • te berekenen of de voorziening van mineralen als koper, zink en selenium in het rantsoen volgens de norm is;
  • inzicht te krijgen of deze gevoerde hoeveelheid mineralen ook daadwerkelijk voor de koe in het lichaam beschikbaar is om baarmoederontsteking en aan de nageboorte blijven staan zoveel mogelijk te voorkomen;
  • het uiteindelijke resultaat van de mineralenvoorziening via het rantsoen op gezette tijden te meten in de tankmelk.
     

Mineralencheck

Door gebruik te maken van de Mineralencheck krijgt u inzicht of de werkelijke voorziening via het rantsoen van de elementen jodium, koper, zink en selenium op orde is. Op deze manier vergroot u de kans dat koeien op tijd weer drachtig worden en voorkomt u ongewenste gedwongen afvoer. Zo kunt u de vruchtbaarheid van uw koeien verbeteren en hun productieve leven verlengen. En dat draagt bij aan goede technische en economische resultaten op het bedrijf.

Lees meer over de Mineralencheck.