Klauwgezondheid en het belang van de transitieperiode

Een goede klauwgezondheid van het koppel gaat niet vanzelf. Naast risicofactoren zoals infectiedruk en de belasting speelt ook voeding een belangrijke rol. Vooral in de transitieperiode kan de voeding van de huid- en hoornvormende cellen in het gedrang komen.

Het voorkomen van klauwaandoeningen zorgt ervoor dat de kans op een lang en productief leven toeneemt. Een gestructureerde aanpak met het 7-puntenplan klauwgezondheid kan u helpen problemen snel inzichtelijk te krijgen en te verhelpen. In deze editie aandacht voor stap 5 en 6: manage de lichaamsconditie en zorg voor goede voeding.

Optimale drogestofopname

Als de transitieperiode (periode van drie weken vóór tot drie weken na afkalven) goed wordt gemanaged, loopt de klauwgezondheid in deze kwetsbare periode minimaal gevaar. Door ervoor te zorgen dat de drogestofopname in de transitieperiode optimaal is, zorg je voor een zo klein mogelijke afname van de BCS (Body Condition Score) na afkalven en een optimale voorziening van voedingstoffen, zoals energie, eiwitten, mineralen, spoorelementen en vitaminen. Hierdoor kan er een goede kwaliteit huid en klauwhoorn worden gevormd die tegen een stootje kan.

Is de afname van de lichaamsconditie groter dan 0,5-1 punt BCS, dan neemt de kans op klauwproblemen twee maanden na afkalven toe. Om het schokabsorberend vermogen van de klauwhoornkussens na afkalven zo optimaal mogelijk te houden, is een zo klein mogelijke afname van de lichaamsconditie na afkalven van belang. Download de conditiescorekaart

Biotine, zink en mangaan

De uiteindelijke opname van voedingstoffen uit de darm is een gecompliceerd proces. Naast de drogestofopname kunnen interacties tussen de verschillende voederbestanddelen de opname van vitamines, macro- en spoorelementen nadelig beïnvloeden. En daarmee een nadelig effect hebben op de klauwgezondheid. Door de toegenomen melkproductie en de veranderde rantsoenen blijkt in veel gevallen zonder aanvullingen onvoldoende biotine beschikbaar voor de productie van een goede kwaliteit huid en hoorn.

Om een betere inschatting te maken van de voorziening van biotine, zink en mangaan via het rantsoen heeft GD een tankmelkonderzoek ontwikkeld. Hiermee kunt u op koppelniveau zien of de voorziening optimaal is voor een goede kwaliteit huid- en hoornvorming.

Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijgt u inzicht in de infectiedruk van mortellaro. Door gericht actie te ondernemen werkt u aan gezonde en sterke klauwen. Want met gezonde klauwen loopt alles beter!

Actie: Klauwbekapmes cadeau

Als u zich nu aanmeldt voor Klauwgezondheid Tankmelk, krijgt u een praktisch klauwbekapmes cadeau. Deze actie loopt tot 4 augustus 2021. 

Meer informatie over Klauwgezondheid Tankmelk