Klauwgezondheid monitoren via tankmelkonderzoek: uniek in de wereld

Sinds 2018 biedt Royal GD veehouders de mogelijkheid om via tankmelkonderzoek vier keer per jaar het gehalte biotine (een B-vitamine) en de sporenelementen zink en mangaan te monitoren. Als hiervan te weinig beschikbaar is in het rantsoen, heeft dat een negatief effect op de klauwgezondheid.

‘Nergens anders in de wereld hebben veehouders de beschikking over een dergelijk instrument om voedingscomponenten, die van groot belang zijn voor de klauwgezondheid, te optimaliseren en te monitoren’, stelt GD-dierenarts Ryan van Egmond.
Inmiddels doen bijna 1000 veehouders mee aan dit tankmelkonderzoek. Van Egmond is daar positief over, vooral omdat hij ziet dat deelnemers die al een tijdje deelnemen, echt stappen zetten in het verbeteren van hun biotine- en sporenelementenvoorziening, waardoor de klauwen beter tegen een stootje kunnen. 

Niet alleen extra mineralen en vitaminen

Als de uitslag van het tankmelkonderzoek aangeeft dat de voorziening ontoereikend is, zou de veehouder het tekort kunnen aanvullen door extra vitaminen en mineralen aan het rantsoen toe te voegen. Maar Van Egmond hoopt dat veehouders en hun adviseurs dieper graven. ‘Als je boer wilt blijven, dan moet je zoeken naar de oorzaak van bedrijfsproblemen en die oplossen en voorkomen.’

Biotine: de pens maakt het zelf

Een goed functionerende pens zorgt ervoor dat de pensmicroben biotine produceren die de koe in de darm kan opnemen. De biotineproductie door de pensmicroben is echter heel lastig precies te voospellen. Van Egmond: ‘Er zijn pensbacteriën die biotine aanmaken, maar er zijn ook pensbacteriën die biotine verbruiken. Het regelmatig monitoren in de tankmelk of er bij het gevoerde rantsoen voldoende biotine beschikbaar is, is dus van belang om te weten of er bij het gevoerde rantsoen voldoende beschikbaar is voor de productie van een goede kwaliteit klauwhoorn.’

Mangaan en zink: belangrijke rol voor de darm

Als het mangaangehalte of zinkgehalte te laag is in het tankmelkmonster, kan dat duiden op te weinig opname vanuit de darmen. Er zijn veel factoren die de absorptie van sporenelementen, zoals mangaan en zink, kunnen beïnvloeden. Je moet dan denken aan interactie met andere macro- en sporenelementen, zoals ijzer en selenium, die de opname van mangaan en zink nadelig kunnen beïnvloeden.
De opname van sporenelementen vanuit de darm is daarom soms lastig te voorspellen vanuit de voorziening in het rantsoen. Ook hittestress kan naast een negatief effect op de drogestofopname een nadelig effect hebben op de absorptie van mangaan en zink vanuit de darm, weet Van Egmond. 

Vinger aan de pols

Al met al redenen genoeg vindt Van Egmond om de vinger aan de pols te houden: om te zien of de maatregelen die je hebt genomen op je bedrijf afdoende waren om een goede sporenelementenvoorziening van de keratinocyten, die het hoorn produceren, op orde is.

In oktober heeft GD een actie lopen voor het tankmelkonderzoek Klauwgezondheid Tankmelk. U betaalt voor het eerste onderzoek slechts 50 euro en krijgt een kalverdekje cadeau. 

Meer over Klauwgezondheid Tankmelk en de actie