Rantsoenwisselingen: is de mineralenvoorziening op peil?

Koeien voerhek

We zien door de warme en droge zomer meer rantsoenwisselingen dan andere jaren. Het op peil houden van de mineralenvoorziening kan dan best een uitdaging zijn. Naast ruwvoer werden er meer bijproducten aangekocht die niet standaard zijn. Daarbij wordt vaak gelet op kenmerken zoals energie en eiwit. Maar hoe weet je of de koeien, met deze andere bijproducten, voldoende mineralen opnemen?

In producten die minder standaard zijn, zitten heel andere, vaak onbekende hoeveelheden macromineralen en spoorelementen, waar meestal geen mineralenonderzoek op uitgevoerd wordt. Rantsoenwisselingen zijn onvermijdelijk binnen een lactatiecyclus, zeker tijdens de periode van het droogzetten en afkalven. Toch is het belangrijk om deze wisselingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Rantsoenwisseling en de kans op pensverzuring

De pens bevat heel veel pensmicroben. Deze breken voor een groot deel het voer in de pens af. Ze zijn heel gevoelig en moeten zich kunnen aanpassen tijdens een rantsoenwisseling. Die aanpassing heeft even tijd nodig. De pensflora reageert namelijk traag, wat rantsoenwisselingen risicovol maakt. Plotselinge rantsoenwisselingen kunnen pensverzuring veroorzaken. Door minder goede afbraak raken de pensmicroben tijdelijk uit balans. De fermentatie van het voer kan daardoor tijdelijk verslechteren, waardoor ook de benutting van mineralen kan verslechteren.

Wat gebeurt er wanneer pensverzuring te lang aanhoudt? ‘Dan kunnen bepaalde pensmicroben afsterven. Hierbij kunnen endotoxines vrijkomen’, zegt Ant Koopmans, dierenarts bij Royal GD. ‘Deze endotoxines kunnen door de penswand heen gaan en in de bloedbaan terechtkomen. De endotoxines worden dan verspreid door het gehele lichaam’, legt ze uit. Als de penswand beschadigd raakt door pensverzuring, kunnen ook bacteriën door de penswand heen in de bloedbaan komen. ‘Zo kunnen infecties ontstaan en dan is een koe vatbaarder voor gezondheidsproblemen.’

Mineralenopname, meten is weten

Het risico van plotselinge rantsoenwisselingen is een daling in voedselvertering en verminderde absorptie van mineralen. De Mineralencheck is een handige tool om rantsoenwisselingen te monitoren en om signalen van mineralentekorten op tijd te signaleren. Je hebt via tankmelkonderzoek inzicht in de daadwerkelijke opname van jodium, selenium, zink, koper en molybdeen van het melkvee, én in de fosforuitscheiding via tankmelk.

Meld je aan vóór 30 december, profiteer van 33 procent korting en ontvang in de maand januari/februari de eerste uitslag!

Lees meer over de mineralencheck!