Runderen aanvoeren? Doe de Risicocheck!

Steeds meer melkveehouders zijn zich bewust van de risico’s van ziekte-insleep. Toch zien we in toenemende mate dat vee wordt aangevoerd, risicofactor nummer één voor het binnenhalen van infectieziekten. Wat kan dit betekenen voor uw bedrijf? 

Dat meer melkveehouders zich bewust zijn van de risico’s, is te zien aan de hygiënesluizen met bedrijfskleding. Maar ook weideschema’s afstemmen met de buren en gescheiden opfok van aan te houden kalveren en kalveren voor de veehandelaar duiden daarop.

Toch wordt er meer vee aangevoerd en wanneer vee wordt aangevoerd, zijn er altijd risico’s op insleep van infectieziekten. Denk hierbij aan de aandoeningen zoals BVD, IBR, paratuberculose, salmonella, leptospirose, neospora, infectieuze klauwaandoeningen, uieraandoeningen, schurft en schimmels.

Door aanvoer van vee kan een ziekte op het bedrijf worden ingesleept, met mogelijk veel schade tot gevolg. Dierziekten kosten handenvol geld, veroorzaken een hoger antibioticagebruik en zijn negatief voor het imago van de sector en soms een risico voor de volksgezondheid en voedselveiligheid. 

Invloed op status

Aanvoeren geeft ook gedoe met het oog op behoud van de status. Als runderen worden aangevoerd van een bedrijf dat niet de vrijstatus heeft, dan krijgt het bedrijf de observatiestatus en is het nodig de runderen te onderzoeken.

Wordt een rund ongunstig getest? Dan is in veel gevallen het advies deze runderen weer af te voeren. Dit advies krijgt u omdat het rund een risico vormt voor de rest van de veestapel en omdat met dat dier in de veestapel de gezondheidsstatus niet behouden kan blijven. Na afvoer is vaak nog een controleonderzoek nodig om aan te tonen dat de veestapel niet geïnfecteerd is geraakt. 

Wat kunt u doen?

Voert u vee aan, controleer dan vooraf op VeeOnline de gezondheidsstatus en vraag een verklaring met de gezondheidsstatussen op de dag van aanvoer op bij de veehouder. Om teleurstelling en extra werk te voorkomen koopt u het liefst alleen aan van vrije bedrijven. Wanneer u toch besluit dieren aan te kopen van een niet-vrij bedrijf, dan kunt u deze dieren screenen op het bedrijf van herkomst voordat u de dieren aanvoert. 

Aanvoeren? Doe de Risicocheck

Zorg ervoor dat aankoop geen duurkoop wordt. Niet aanvoeren is het veiligst om dierziekten buiten de deur te houden. Maar soms laat de bedrijfsvoering niet anders toe en moet er toch worden aangevoerd. De Risicocheck helpt u dan om de risico’s op insleep te beperken en vervelende gevolgen voor uw diergezondheidsstatus te voorkomen. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts of GD.

Tip: u kunt de Risicocheck als poster downloaden. Hangt u die in uw kantoor, dan heeft u deze handige aankoopchecklijst altijd bij de hand.