‘Scherp zijn op mastitisverwekkers in de melk’

Henk en Thea Blankema-Brilman in hun stal
Henk en Thea Blankema-Brilman in hun stal

Henk Blankema-Brilman hield de uiergezondheid van de koeien altijd al scherp in de gaten, zeker nadat een vervelende Klebsiella-besmetting het Bathmense bedrijf jaren geleden trof. Sindsdien staan de koeien op biobedding en worden de uitslagen van het GD-programma Mastitis Tankmelk nog beter gecheckt. ‘Als je de cijfers niet kent, weet je niet waar je staat. Als het aantal mastitisverwekkers in de melk oploopt, kom ik meteen in actie. Dat voorkomt erger’, stelt Henk.    

Met 75 melkkoeien en 50 stuks jongvee op 26 ha grond en 16 ha bijgehuurd grasland runnen Henk en Thea Blankena-Brilman een bedrijf in het Overijsselse Bathmen. De koeien krijgen naast het gras en de naar behoefte aangekochte mais alleen wat brok bijgevoerd. Dat resulteert in een gemiddelde jaarproductie van zo’n 9000 liter per koe. Die worden met één robot gemolken in een meerdere keren aangepaste ligboxenstal uit 1972.

Coliformen effectief bestrijden 

Henk was volgens eigen zeggen ‘altijd al fanatiek’ met het bijhouden van de gegevens uit het tankmelkonderzoek. ‘Registratie is belangrijk. Zo weet je precies wat er aan de hand is. Het houdt je ook scherp. Als het aantal mastitisverwekkers in de melk oploopt, moet je daarop anticiperen en actie ondernemen.’

Zo bleek uit de uitslag van Mastitis Tankmelk afgelopen zomer dat er een verhoogd aantal coliformen in de melk aanwezig was. ‘Deze omgevingsgebonden kiemen piekten behoorlijk. Ik heb meteen kalk in de boxen gestrooid, de staarten geschoren en de haren van de uiers verwijderd, zodat deze schoner blijven. Dat gaf meteen resultaat, want op de volgende uitslag was het aantal coliformen alweer gezakt.’

Henk Blankema
Henk Blankema: ‘Als het aantal mastitisverwekkers in de melk oploopt, onderneem ik daar actie op’

Geleidbaarheid in de gaten houden

De geleidbaarheid van de melk, aangegeven door de melkrobot, is ook een indicatie voor Henk dat de uiergezondheid in het geding kan zijn. ‘Als de geleidbaarheid oploopt, kijk ik of de melk afwijkt en draderig is. Dat is voor mij het sein om actie te ondernemen. Ik stuur de melk op voor monstername en behandel met antibiotica. Dat werkt goed, ik heb eigenlijk heel weinig last van E.coli’, vertelt Henk. Het celgetal op het bedrijf schommelt normaal gesproken rond de 100, dat wil Henk graag zo houden. 

Dat het ook goed mis kan gaan, heeft het echtpaar een aantal jaren terug meegemaakt. ‘We hebben destijds een Klebsiella-besmetting gehad en zijn er drie koeien aan verloren’, vertelt de veehouder. ‘Het bleek in het zaagsel te zitten. Sindsdien maken we gebruik van biobedding in de boxen.’

Sinds de koeien op hun eigengedroogde dikkemestfractie liggen, zijn er geen wezenlijke problemen meer geweest. ‘Ze hebben eigenlijk nooit dikke hakken en de poten en staarten zijn veel schoner. Bovendien liggen ze er ook nog eens heel graag op, ze vliegen de boxen in als we die nieuw hebben opgestrooid’, lacht Thea.

Henk Blankema in stal

Lees andere mooie praktijkverhalen van rundveehouders over voeding, water, klauwgezondheid en meer.

Geef mastitis geen kans met Mastitis Tankmelk

Met Mastitis Tankmelk krijg je in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van het hele koppel melkvee. Via tankmelkonderzoek houd je in de gaten welke mastitisverwekkers er spelen op het bedrijf en krijg je inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Zo voorkom je problemen met mastitis. Steekt mastitis toch de kop op, dan weet je van tevoren al welke injector je moet gebruiken.

Op dit moment kun je profiteren van onze actie waarbij je 33% korting krijgt op het eerste kwartaal. Meld je aan vóór 21-12-2022, profiteer van deze korting en krijg in januari/februari je eerste uitslag.

Meer over Mastitis Tankmelk