Uiergezondheid gebaat bij een juiste mineralenvoorziening

Mineralen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van koeien. Een optimale mineralenvoorziening bij het melkvee zorgt voor een goede weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld tegen uierontsteking. Er zijn verschillende manieren om te controleren of de mineralenvoorziening bij uw koeien op orde is.

Het blijkt dat op veel bedrijven niet altijd duidelijk is hoe de mineralenvoorziening is. En dat is zonde, want mineralen hebben een grote invloed op de weerstand en dus op de productie van het melkvee. Zo kan het gebeuren dat er veel uierontsteking optreedt wanneer de mineralenvoorziening niet op orde is. Bovendien lijken de koeien niet goed te reageren op de therapie die normaal wel werkt, met als gevolg koeien die minder goed op productie terugkomen of zelfs afgevoerd moeten worden.

De rol van mineralen

De witte bloedcellen spelen hierin een belangrijke rol. Ze zorgen voor de afweer tegen mastitisbacteriën. Een tekort aan selenium, koper en zink kan ertoe leiden dat de witte bloedcellen minder goed functioneren. Dit verhoogt niet alleen de kans op mastitis, maar verergert ook de ernst ervan. Zink is daarnaast belangrijk voor de afweer in het tepelkanaal. 

De kwaliteit van het gewonnen ruwvoer kan behoorlijk variëren. Helemaal met de weersomstandigheden van afgelopen jaar, met een onbestendig voorjaar en een natte zomer met weinig zonuren. De kwaliteit van het gras varieerde hierdoor nogal. Recente kuilanalyses laten dan ook grotere verschillen in eiwit, mineralen, spoorelementen en andere voercomponenten zien.

Mineralenvoorziening in beeld brengen

Met een kuilanalyse is de kwaliteit van het ruwvoer goed in beeld te brengen. Juist na een onbestendig jaar als het afgelopen jaar is het goed om alle kuilen te laten analyseren op spoorelementen. Zo heeft u volledig inzicht in de hoeveelheid spoorelementen in het rantsoen en hoeft u geen aannames te doen in de rantsoenberekening. 

Daarnaast kunt u via het periodieke tankmelkonderzoek de Mineralencheck controleren wat de koeien daadwerkelijk binnenkrijgen. Het is namelijk niet altijd zo dat de gevoerde hoeveelheid mineralen ook daadwerkelijk beschikbaar is in het lichaam van de koe. 

Afstemmen naar inzicht

Met inzicht in de voorziening van mineralen en spoorelementen maakt u onderbouwde keuzes in het wel of niet bijvoeren van mineralen. Dat levert ook wat op: gezonde koeien met een goede weerstand tegen uierontsteking. En dus een langer productief leven.

Meer informatie over de Mineralencheck

Aanmelden