Verklein de kans op uierontsteking in de eerste maand na afkalven

Aan het begin van de lactatie kunnen koeien een ernstige uierontsteking oplopen. Het is beter dat te voorkomen dan te genezen, om zo de komende lactatie een goede melkproductie te realiseren en het risico op vervroegde afvoer te verkleinen. Maar hoe weet u of uw droogstand wel goed voor elkaar is?

Uit onderzoek blijkt dat koeien de eerste maand na afkalven de grootste kans lopen op ernstige uierontsteking. De overgang van de droogstandsperiode naar de lactatie vraagt een behoorlijke aanpassing van het metabolisme van de koe. Daarnaast blijft de opname van voer (droge stof) aan het begin van de lactatie nog achter bij de behoefte voor onderhoud en melkproductie.

Beide factoren zijn nadelig voor de weerbaarheid van de koe, waardoor ernstige uierontsteking, die onvoldoende reageert op de ingestelde therapie, kan optreden. Door de slechte reactie op de therapie komen de koeien niet terug op productie en moeten sommige dieren het bedrijf zelfs vroegtijdig verlaten.

De oorzaak van de problemen is vaak te vinden in de voorbereiding van de koe op de komende lactatie in de voorafgaande droogstandsperiode. 

Rantsoen berekenen

Veehouders en adviseurs menen vaak het droogstandsrantsoen berekenen voldoende informatie geeft over of er te veel of te weinig energie, eiwit, macromineralen, spoorelementen en vitaminen worden gevoerd om de koe gezond te houden na afkalven. Of u daadwerkelijk de juiste hoeveelheid voert, wordt echter naast het droogstandsrantsoen bepaald door de huisvesting en de verzorging van de droge koeien. 

Of uw droogstand goed voor elkaar is om ernstige uierontsteking na afkalven te voorkomen kunt u met de meeste zekerheid te weten komen door:

  • te berekenen of het gevoerde droogstandsrantsoen voldoet aan de gestelde normen qua energie, eiwit, macromineralen, spoorelementen en vitaminen
  • inzicht te krijgen in hoe toereikend de huisvesting en het bedrijfsmanagement zijn om alle droogstaande koeien dit rantsoen te laten opnemen
  • tijdens deze periode regelmatig een Droogstandscheck uit te voeren. Dan weet u of alle inspanningen het gewenste resultaat opleveren of dat bijsturen noodzakelijk is. 
     

De Droogstandscheck geeft inzicht in de gezondheidsrisico’s die droge koeien na afkalven lopen. Door tijdens de droogstand regelmatig te meten of aanpassingen in rantsoen, huisvesting, of management nodig zijn verkleint u de kans op ernstig zieke koeien met uierontsteking de eerste maand na afkalven. Op deze manier stelt u de komende lactatie een goede melkproductie van de koe veilig en verlengt u het productieve leven van de koeien. 

Tijdelijk actietarief Droogstandscheck

Tot 31 december 2020 is het tarief van de Droogstandscheck verlaagd naar 19,50 euro (exclusief btw en basiskosten). Uw dierenarts kan deze voor u aanvragen bij GD. Hij moet hiervoor vier bloedmonsters (serum) tappen bij minimaal vier en maximaal tien droogstaande koeien in de periode van 21 tot 2 dagen voor het afkalven. 

Meer over de Droogstandscheck