Video: hoe vaak maakt u de waterbak schoon?

Hoe vaak maakt u de waterbak schoon?

Koeien drinken, net als mensen, bij voorkeur geurloos water. Vervuiling van de drinkbak met voerresten en mestspetters beïnvloedt niet alleen de geur, maar ook de smakelijkheid van het water. Koeien drinken het dan minder graag. Als u zichtbare vervuiling in de drinkbakken ziet of het water ‘een geurtje’ heeft, is de eerste stap het schoonmaken van de waterbakken. 

Door de drukte in het voorjaar kan het voorkomen dat het schoonmaken van de waterbakken er wel eens bij inschiet. Toch is het belangrijk om de wateropname van uw koeien op peil te houden. Door een lagere wateropname worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en blijft de voeropname achter. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, groei en melkproductie.

Vergeet niet de afdekkap

Ook tijdens warme dagen verdient schoonmaken van waterbakken de aandacht, geeft Toine van Erp, waterspecialist bij GD, aan. ‘Bacteriën groeien sneller op warme dagen en in de slijmerige laag, de biofilm, in de waterbak of waterleiding. Bij het schoonmaken van de waterbak is een heel belangrijk onderdeel, dat vaak niet meegenomen wordt, de ruimte onder de afdekkap die over de vlotter bevestigd is. Onder deze afdekkap, die zeker niet vergeten moet worden bij het reinigen van de waterbakken, zitten vaak voerresten en slijm, een ophoping van vuil en bacteriën.’

De waterbak regelmatig schoonmaken is dus een must. Bekijk de video hieronder met waterspecialist Toine van Erp, die uitlegt hoe u dat het beste kunt doen: