Feedbeet onmisbaar in het bouwplan

KWS Feedbeet

De populaire KWS Feedbeet kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele voederbiet. In tegenstelling tot de traditionele voederbiet zijn de teelt en de oogst van de Feedbeet vergelijkbaar met die van de suikerbiet. Extra investeringen in speciale machines zijn daarmee verleden tijd. 

Daarnaast is KWS Feedbeet dankzij de hoge drogestofopbrengst duidelijk in het voordeel ten opzichte van traditionele rassen. Dit resulteert in een aanzienlijke economische waarde, waarmee KWS Feedbeet een perfecte toevoeging is in het bouwplan.

Hoge economische waarde

Sterk fluctuerende grondstof- en krachtvoerprijzen waren in 2023 aan de orde van de dag. Hoe de prijzen zich in 2024 verder ontwikkelen is nog onduidelijk. Wat we echter wel weten is dat met de teelt van gewassen op eigen land een hogere mate van economische onafhankelijk en zekerheid kan worden gecreëerd. 

Voederbieten vertegenwoordigen een zeer hoge economische waarde binnen een bedrijf. Met een kostprijs die 60% lager ligt dan de voederwaardeprijs, scoren voederbieten uitermate goed ten opzichte van perspulp, waarbij de aankoopprijs slechts 10% lager ligt dan de voederwaardeprijs. Het is dus zeker de moeite waard om de meerwaarde van voederbieten op bedrijfsniveau uit te rekenen.

Voederbieten hebben een hoge productiecapaciteit en vormen een smakelijk, kwalitatief hoogwaardig ruwvoeder. Ook is de voederbiet het goedkoopste ruwvoeder in VEM per hectare en zorgt het voor een betere mineralenbenutting op het melkveebedrijf. Verder maakt de hoge energie-inhoud de voederbiet uitermate geschikt voor hoogproductief melkvee.

Rooi KWS Feedbeet

Voederbiet in het teeltplan

Hoewel de oogst en de bewaring van voederbieten met het oog op arbeid nog wel iets meer aandacht vragen in vergelijking met die van perspulp, is de economische opbrengst dermate hoog dat de voederbiet zeker niet mag ontbreken in het teeltplan. Bovendien zijn er de afgelopen jaren zowel op het gebied van rasontwikkeling en mechanisatie flinke stappen gemaakt. Daardoor kan bijvoorbeeld de KWS Feedbeet tegenwoordig gemakkelijk geoogst worden en na de oogst jaarrond bewaard en vervoederd worden.

Voordelen van voederbieten (Feedbeet) op het melkveebedrijf:

 • Zeer economische vrucht: hoge opbrengst, wat een positief effect heeft op het bedrijfsrendement
 • Vrij droogtetolerant
 • Erkend als derde teelt (teeltrotatie)
 • Zeer vetondersteunend 
 • Eiwitondersteunend 
 • Melkondersteunend 
 • Extra ruwvoeropname (smakelijkheid rantsoen)
 • Energierijk product, wat resulteert in krachtvoerbesparing
 • Energie komt geleidelijk beschikbaar.
   

Hoe kiest u het juiste ras? 

Opbrengst vormt zonder meer een belangrijke factor bij de rassenkeuze. Bij bieten speelt zowel de verse opbrengst als de drogestofopbrengst een rol. Worden de bieten geteeld voor de verkoop, dan wordt er gestreefd naar een hoge verse opbrengst. Vaak betreffen dit oranje of rode bieten. Worden de bieten geteeld om zelf te vervoederen, dan is het streefdoel om een zo hoog mogelijke drogestofopbrengst per hectare te behalen.  

Waar ook in laatstgenoemde situatie jarenlang de vertrouwde rode voederbiet geteeld werd, zien we nu een opmars in het telen van Feedbeet. De Feedbeet heeft een hoger drogestofgehalte, is wit van kleur en is geschikt om te rooien met de hedendaagse bietenrooiers. Dit alles maakt Feedbeet aantrekkelijk om te telen én een geschikt en smakelijk rantsoen voor het melkvee.  

Binnen het Feedbeet-assortiment kenmerkt Laurena KWS zich door de dubbele resistentie tegen zowel rhizoctonia als rhizomanie. Daarnaast zien we in de onderzoeksresultaten van Wageningen University & Research dat Pierina KWS het hoogst scoort van alle onderzochte rassen op het gebied van drogestofopbrengst.

Bekijk hier het Rassenbulletin Voederbieten 2024 – Wageningen University & Research.

Meer informatie over KWS Feedbeet

Wilt u meer informatie over KWS Feedbeet of advies over welk ras het beste past binnen uw bouwplan? Met dé rhizoctoniaresistente Feedbeet Laurena KWS, of de Pierina KWS met haar lage grondtarra en Godiva KWS voor de biologische teler in het assortiment, vindt u gegarandeerd een geschikte optie! Bezoek de website of neem contact op met uw KWS-adviseur.