Feiten en fabels over KWS Feedbeet

KWS Rooien Feedbeet

De teelt en oogst van KWS Feedbeet is vergelijkbaar met die van de suikerbiet, dit in tegenstelling tot de traditionele voederbiet. Door de zeer regelmatige vorm kan heel goed zonder verliezen of oponthoud geoogst worden; gewoon met de gangbare machines. Daarnaast is de Feedbeet dankzij haar hoge drogestofopbrengst duidelijk in het voordeel ten opzichte van de traditionele rassen. Dit resulteert in een aanzienlijke economische waarde, waarmee KWS Feedbeet een perfecte toevoeging is in uw bouwplan. 

Toch zien we dat er nog een zekere mate van onwetendheid rondom Feedbeet heerst, wat resulteert in vragen als: ‘Kan Feedbeet écht beter bewaard worden dan de klassieke voederbiet?’ of ‘Bevat Feedbeet meer tarra dan de klassieke voederbiet?’. Wij hebben de feiten en fabels voor u op een rij gezet.

 1. Feedbeet is een hardere biet dan de klassieke voederbiet
  Feit! Feedbeet heeft een drogestofgehalte van ongeveer 20% met uitschieters tot wel 23%. De gewone voederbiet bevat slechts zo’n 13-16% droge stof. KWS Feedbeet scoort dus economisch beter op het vlak van drogestofopbrengst per hectare. 
  Tip: Om zoveel mogelijk selectie aan het voerhek te vermijden wordt altijd geadviseerd om de bieten (zowel de gewone voederbiet als de Feedbeet) vooraf te snijden of te versnipperen. Vandaag de dag worden ook steeds meer bieten gewassen voordat ze vervoederd worden.
   
 2. Feedbeet kan beter bewaard worden dan de klassieke voederbiet
  Feit! Door de hogere drogestofopbrengst kan de Feedbeet beter en langer bewaard worden dan de klassieke voederbiet. U kunt het vergelijken met een zachte en een harde peer; leg ze samen in een fruitmand en kijk welke het langst goed blijft.
   
 3. Feedbeet bevat meer tarra dan de klassieke voederbiet
  Fabel! Als we kijken op basis van de droge stof, dan zien we dat de tarra van de Feedbeet lager ligt dan die van de klassieke voederbiet. Door de hoge drogestofopbrengst en energiewaarden hoeven er minder kilo’s gevoerd te worden, waardoor er ook minder ruw as gevoerd wordt. Daarnaast wordt de hoeveelheid tarra vanzelfsprekend ook bepaald door de oogstomstandigheden. In tegenstelling tot de traditionele voederbiet kan Feedbeet zeer goed en vrij laag van tarra door gangbare bietenrooiers worden gerooid.
   
 4. Feedbeet bevat te veel suikers in vergelijking met de klassieke voederbiet
  Fabel! Uit verschillende analyses blijkt dat het suikergehalte berekend op basis van het drogestofgehalte varieert van 500 tot 750 gram. Bij een gewone voederbiet betreft dit een gehalte tussen de 550 en 750 gram. Wel is het belangrijk om de gift van voederbieten aan te passen aan de analyses van de graskuilen. Zo kunnen voorjaarskuilen hoog in suiker zitten, waardoor de gift van voederbieten wat lager moet liggen.
   
 5. Feedbeet heeft een hogere droogtetolerantie dan de klassieke voederbiet
  Feit! Doordat de Feedbeet dieper wortelt dan de klassieke voederbiet, kan hij langer gedijen op drogere gronden.
   
 6. Feedbeet is toleranter voor ziektes dan de klassieke voederbiet
  Feit! De Feedbeet Laurena KWS staat op nummer 1 als het gaat om rizoctoniatolerantie. Daarnaast scoort de Feedbeet ook uitermate goed op tolerantie voor witziekte en bladziekten.
   

Wilt u meer informatie over KWS Feedbeet? 

Bezoek dan de website of neem contact op met uw KWS-adviseur.