Krachtvoer op stam

Al voor het derde achtereenvolgende jaar scoort het maisras Megusto de hoogste voederwaardeopbrengst op de Aanbevelende Rassenlijst. Naast de hoogste korrelopbrengst haalt het ras ook goede cijfers voor de landbouwkundige eigenschappen zoals vroegheid bloei. Telers roemen Megusto om zijn hoge voederwaarde, die blijkt uit een hoge zetmeelopbrengst, maar ook een hoge zetmeelconcentratie en verteringscoëfficiënt van de totale organische stof. Dit resulteert in veel glycogene energie, wat sterk melkdrijvend werkt.

Megusto is een vroege enkelvoudige hybride met een FAO 220. Het ras kan daardoor worden gezaaid op alle grondsoorten in heel Nederland. Ook is het ras door de vroegheid in de korrel zeer geschikt om te oogsten vóór 1 oktober, als er met ingang van 2019 niet voor onderzaai wordt gekozen.

Kaarsrecht overeind

In de afgelopen groeiseizoenen hebben maisrassen als gevolg van de klimaatverandering veel te verduren gehad. Daar waar andere rassen door wortellegering volledig plat waaiden, bleef Megusto kaarsrecht overeind. Het ras kenmerkt zich dan ook door zijn stevige en gedrongen gestalte.

De kolven zijn zeer uniform en tot de top gevuld. Dit resulteert al drie jaar lang in de absolute nummer 1-positie op de Aanbevelende Rassenlijst. In de praktijk betekent dat zeer goede kuiluitslagen.

Met Megusto wordt er meer zetmeel per hectare en per kilogram droge stof geoogst. Er hoeft daardoor minder krachtvoer te worden aangekocht. Daarom is de term ‘ krachtvoermais’ voor Megusto zeer terecht.

Wilt u meer informatie over Megusto? Neem dan contact op met uw KWS-adviseur of kijk op www.kws-maismanager.com.