KWS-Maïszaadservice in de praktijk

De maïs is gezaaid
De maïs is gezaaid

Het heeft even geduurd, maar de maïs is op de meeste plaatsen gezaaid. Hopelijk is het de start van een goed groeiseizoen met een goede opbrengst. Dat is waar we met z’n allen voor in de weer zijn. Dat het niet altijd gaat zoals we zouden wensen, ervaren we maar al te vaak. Soms door factoren die we zelf niet in de hand hebben. Bij KWS staan we altijd paraat om te adviseren om het gewas zo goed mogelijk te doen groeien.

Voorkom vogelvraat

Ook vogels kunnen grote schade veroorzaken door maïszaad of zelfs hele planten uit de grond te pikken. Dat is dit voorjaar op veel percelen een groot probleem. Om vogelvraat te voorkomen gebruikt KWS op het zaad van alle KWS-maïsrassen de nieuwe innovatieve maïszaadbehandeling Initio Bird Protect. Initio Bird Protect bevat een effectief afweermiddel tegen vogelvraat en alle ingrediënten voor een vlotte kieming. Het bevordert de wortelgezondheid en fosfaatopname en vermindert koudestress-symptomen. Dit alles resulteert in een snelle groei naar het 4-6 bladstadium zonder plantverliezen.

Resultaten van de toepassing van Initio Bird Protect
Resultaten van de toepassing van Initio Bird Protect

Kijk naar de interessante video waarin Matthias Stauffer van KWS de resultaten van de toepassing van Initio Bird Protect in het veld presenteert.

KWS-Maïszaadservice als onderdeel van myKWS

In geval van een problematische situatie aan het begin van de teelt (kieming, jeugdgroei), waarbij herzaai sterk is aan te raden of zelfs noodzakelijk is, heeft KWS de Maïszaadservice in het leven geroepen. KWS-Maïszaadservice is geen verzekering, maar een ondersteuning in geval van noodzakelijke herzaai.

In een dergelijke situatie zal KWS het zaad voor de herzaai tegen de helft van de normale factuurprijs leveren. Dit ongeacht de reden van de problemen. We doen dat om de teler enigszins te ondersteunen om alsnog een beste opbrengst voor de gegeven situatie te kunnen realiseren. Om van dit programma gebruik te maken is het van belang dat bij aanvang een keuze is gemaakt uit de rassen die in dat programma zijn opgenomen. Direct na inzaai wordt er gevraagd om de gezaaide percelen definitief te registreren. Dit kan via uw eigen login onder myKWS op de website.

myKWS
myKWS

Telers die zich hebben geregistreerd, kunnen gebruikmaken van Maïszaadservice. Daarna is het aan u als teler om, indien gewenst, advies te vragen bij de teelt of probleemsituaties te melden en te bespreken. Na geconstateerde schade in de geregistreerde percelen in wat voor vorm dan ook wordt 50% van de maïszaadkosten vergoed.

Deze regeling is geldig voor de KWS-maïsrassen Exelon (FAO 170), Autens (FAO 180), Prixdor (FAO 190), Papageno (FAO 200), Megusto (FAO 220), Memento (FAO 210, Johaninio (FAO 230), Genialis (FAO 230), Corazon (FAO 235), Figaro (FAO 240) en Camillo (FAO 250).

Ook is myKWS op uw smartphone te gebruiken. Ga naar de Google Play Store om de myKWS-app te downloaden. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u uzelf aanmelden door in te loggen. Dit is een eenvoudige en eenmalige activiteit.

Handige tools

myKWS bevat diverse andere handige tools zoals de Weer-tool voor de actuele weerssituatie in uw omgeving en de voorspelling voor de langere termijn. In de tool Vitaliteitscontrole maïspercelen in de app ziet u de percelen die u al heeft aangemaakt en kunt u ook nieuwe percelen toevoegen. Met de nieuwe tool Veldverkenner kunt u precies de relevante locaties markeren en notities toevoegen voor later. U kunt hier ook uw KWS-adviseur bij betrekken. Veldverkenner biedt u de mogelijkheid om belangrijke vragen en opmerkingen rechtstreeks naar uw KWS-adviseur te sturen.

myKWS wordt continu uitgebreid met behulpzame tools ter ondersteuning van de teelt en het gebruik van maïs. Bij iedere uitbreiding wordt u hierover geïnformeerd.

Heeft u vragen over de opkomst van uw maïs of wilt u meer uitleg over de mogelijkheden die myKWS u biedt? Neem dan contact op met uw uw eigen regionale KWS-adviseur. Zijn contactgegevens zijn te vinden op www.kwsbenelux.com of www.kws.com/nl/nl/.