Te koud voor gras, heel goede groeiomstandigheden voor Snelle Lente Rogge

Door de schrale oostenwind drogen de percelen gelukkig op, maar is het te koud voor de groei van gras. Snelle Lente Rogge daarentegen doet het onder de huidige omstandigheden uitstekend.

Na een te natte maand februari hebben we nu eindelijk te maken met drogere omstandigheden, waardoor de veldwerkzaamheden kunnen starten. Droog weer gaat in maart echter bijna altijd samen met een schrale oostenwind. De temperaturen lijken wat te gaan dalen tot onder gemiddelde waarden van de tijd van het jaar. Daarom blijft echt groeizaam weer voor gras voorlopig uit.

Vooral begin volgende week lijkt de temperatuur niet boven de 10 graden uit te komen. Gemiddeld over eind maart, begin april liggen de temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Daar waar het voor een goede grasgroei te koud is, zijn de groeiomstandigheden voor Snelle Lente Rogge perfect.

Voedergewas

Snelle Lente Rogge, dat in de basis een hybride rogge is, is speciaal ontwikkeld als voedergewas en in staat om zich in het vroege voorjaar zeer snel te ontwikkelen. Uit metingen en wegingen is gebleken dat bij een oogst omstreeks half april drogestofopbrengsten gerealiseerd worden tussen 4.000 en 5.000 kg per hectare. Dit is in groeistadium 37/39, het zogenaamde vlagbladstadium, waarbij het laatste blad zich uitrolt. Dit kan bij gunstige winter- en voorjaarsomstandigheden al in de eerste week van april het geval zijn tot, bij minder gunstige groeiomstandigheden, ten laatste eind april.

Hoge opbrengsten

De opbrengsten liggen daarmee beduidend hoger dan de traditionele blad-/snijrogge, triticale en Italiaans Raaigras. Afhankelijk van de hoogte van bijbemesting met stikstof ligt het ruweiwitpercentage van het verse product tussen de 15 en 18 procent.  

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling

De komende weken wordt u via de digitale media zeer regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van Snelle Lente Rogge. Ook als het gaat om de oogst van Snelle Lente Rogge. Wanneer u desgewenst meer informatie wenst, kunt u ook contact opnemen met een van onze regionale adviseurs.
Ook vindt u meer informatie over Snelle Lente Rogge op onze website.